Wednesday, December 26, 2012

Impak Kahwin Muda Dalam Kehidupan Mahasiswa

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamaulaikum wbt...

Alhamdulilllah, hari ini saya telah berjaya present subjek Undang-Undang Islam dan Masyarakat, iaitu tajuk postage kali. Actually, hari ini ada dua pembentangan, sesi pagi dan petang. Berpuas hati dan lega dengan apa yang dah dibentang. Alhamdulillah, Ustazah Sarah pun komen positif. Semoga bermanfaat pada kawan-kawan sekelas. Jadi, saya nak share jugak beberpa point penting yang saya rasa perlu untuk dikongsikan dalam isu ni.

Saya mula dapat idea untuk fikir tajuk ni bila ustazah suruh fikir masa dalam kelas. Teringat, saya ada ziarah ke bilik adik bilik yang lama, dia cerita tentang sahabatnya yang berjaya mendapat dekan, selepas perkahwinan.  Dan adik bilik saya teruja cakap nak kahwin jugak bagi dapat dekan. Saya senyum je. Orang berjaya kerana pelbagai aspek, salah satunya perkahwinan. Tapi saya cakap pada adik bilik saya, "Kahwin bukannya syarat wajib nak dapat dekan. Kadang-kadang, bila tak pandai manage diri dalam perkahwinan, orang yang dean list pun mungkin boleh tergelincir." Ini pendapat saya.

Untuk dapatkan maklumat, saya temuramaha 4 orang mahasiswa yang sudah berkahwin, 2 lelaki dan 2 perempuan. Saya juga turut menemuramah 2 orang mahasiswa yang masih bujang. Nama-nama mereka dirahsiakan. Setinggi-tinggi terima kasih saya ucapkan kerana mereka sudi bekerjasama memberikan maklumat kepada saya. Semoga Allah SWT mempermudahkan urusan anda semua.. Amiin.. Saya temuramah 4 orang sebab saya nak tau input-input yang pelbagai daripada mereka, kerana mereka senior dalam alam rumah tangga. Mereka cerita tentang pengalaman mereka ketika membawa hal ini untuk dibincang bersama keluarga. Ada yang menyokong tanpa sebarang argument, ada pulak yang kene soal siasat, kene bentang bajet belanja dan sebagainya.

Hakikatnya, ibu bapa bukanlah mudah-mudah nak lepaskan anak mereka yang masih study untuk berkecimpung dalam alam rumahtangga. Dan bukan semua mahasiswa LAYAK untuk berumahtangga. Konsep ukur baju di badan sendiri itu perlu. Mereka yang sudah berkahwin berkongsi, memang bukan senang menggalas dua tanggungjawab sekaligus, tapi di sinilah pentingnya persiapan diri. Bagaimana mengawal emosi sendiri, mengurus masa dengan sebaiknya, memahamin hati budi pasangan, belajar bertolak ansur kerana pasangan ialah orang yang kita belum kenal dia secara total. Kena banyak lapang dada terima kekurangan pasangan. Pandai cari duit pun salah satu tiket yang biasanya buat ibu bapa setuju untuk bagi anda kahwin walaupun dalam usia muda. Sebab mind set ibu bapa ialah, "kalau kau student, nak bagi anak orang makan apa?"

Saya bertanya kepada salah seorang kawan saya yang ditemuramah, betul ke lepas kahwin ni pointer memang meningkat? Sebab apa? Dia kata, biasanya meningkat sebab kita lebih bersungguh-sungguh melaksanakan tanggungjawab sebagai mahasiswa, menjadi contoh kepada suami/ isteri dan juga anak-anak. Haaaa betul jugak apa yang dia cakap. *tibe-tibe rasa excited nak kawen masa belajar!!! haha* Tapi...*dia sambung* bergantung kepada macam mana individu itu bertindak, melaksanakan tanggungjawabnya. Ada juga yang tergelincir, mungkin tak pandai urus masa atau faktor lain. Tapi, berdasarkan kajian saya, pointer mereka semuanya meningkat selepas perkahwinan. They'd proved it! Follow them if u can..

Saya... masih dengan pendapat saya. Sependapat dengan mahasiswa yang single yang saya temuramah. Saya lebih fokus untuk mencapai satu demi satu. Dalam tempoh masa sekarang, saya leih pilih untuk belajar. Kahwin insya Allah selepas habis belajar. Sebab saya tak yakin mampu memikul 2 in 1. Saya juga rasa, sementara single nie, kita bebas nak ke sana sini untuk memperdalami ilmu. Bukanlah saya kita bila dah bersuami, tersekat. Bila bersuami ok jugak. Ada kawan nak pergi majlis ilmu sama-sama. Tapi, saya lebih pilih single dulu dalam status mahasiswa. Saya bagi masa untuk diri sendiri prepare sebelum melangkah ke alam rumah tangga. Saya sebagai seorang wanita sedar, asas untuk berkahwin bukan semata-mata pandai ke dapur. Asas untuk tackle hati ibu bapa mertua, adik beradik dan ahli keluarga bakal suami, kawal emosi ketika situasi-stuasi yang menekan sangat perlu. Jadi, saya rasa perlu berguru dengan kehidupan dan juga pengalaman orang-orang terdahulu.

Paling penting, sementara masih belum berpunya, eloklah pertingkatkan ilmu agama. Sebagai seorang isteri, dia adalah seorang gurur pertama ilmu agama untuk anak-anaknya. Lelaki juga begitu. Berapa kali solat jemaah di masjid sehari? Sekali? Dua kali? Jauh sekali? Muhasabah diri sendiri. Tuntun fitrah dengan iman dan ilmu, bukan dengan serakah semata-mata. Saya selalu dengar, alasan orang kata nak kahwin awal ialah nak elak maksiat, nak elak zina. Melalui pembacaan saya dari Ustazah Fatimah Syarha, pandangan dan pengalaman, saya sangat setuju dengan apa yang Ustazah Fatimah Syarha kongsikan, iaitu Kenapa mesti ada isu mksiat dan zina, jika dia berkawan dengan kawan yang baik-baik? Ini kerana keakraban dia dengan golongan yang berlawanan jenis lebih tinggi dari kawan yang sejantina. Kenapa mesti ada cinta pada yang bukan halal jika cinta dan fiokusnya pada pelajaran, agama, keluarga dan rakan-rakan? Pastinya kerana dia menyalur cinta pada tempat yang bukan syarie dan tidak halal.


Last but not least dari saya, peganglah pada janji-janji Allah SWT, kerana Allah SWT sajalah yang tidak pernah mungkir janji pada hamba-hamba-Nya. Jangan dipegang janji manusia kerana mereka juga bukanlah suatu makhluk yang sempurna. 

1- Kalau kita menjaga maruah, insya Allah kita akan dapat pasangan yang bermaruah juga... Jangan jadi murah, nanti dapat partner pun yang murah-murah, sebagaimana janji Allah SWT dalam Surah an-Nur ayat 26:
"(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang- orang (yang jahat) mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia."

2- Yang kita damba dalam kehidupan ialah seorang suami sebagai pembimbing kita dunia akhirat. Bukan sekadar romantik dan caringnya sebelum pernikahan, bimbang itu semua palsu semata-mata dan fitnah hati mudah berleluasa. Benarlah janji Allah SWT dalam surah an-Nisa' ayat 34:
"Kaum laki-laki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (laki-laki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (laki-laki) telah menafkahkan sebagian dari harta mereka. Sebab itu maka wanita yang solehah, ialah yang taat kepada Allah lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada, oleh kerana Allah telah memelihara (mereka). Wanita-wanita yang kamu khawatirkan nusyuznya, maka nasihatilah mereka dan pisahkanlah mereka di tempat tidur mereka, dan pukullah mereka. kemudian jika mereka mentaatimu, maka janganlah kamu mencari-cari jalan untuk menyusahkannya.Sesungguhnya Allah Maha Tinggi lagi Maha besar."

3- Cinta itu fitrah, jangan sampai ia jadi fitnah. Uruskanlah fitrah dengan sebaik-baiknya. Jika anda sebagai wanita menyukai seseorang dalam diam, dan sudah bersedia mendirikan rumah tangga, apa salahnya mempraktikkan sirah Saidatina Khadijah dengan cara  terpuji. Nampak anda wanita bermaruah. Tapi bagi saya, saya sependapat dengan Ustazah Fatimah Syarha dari sudut usaha seorang wanita dalam mencari jodoh, ialah memperbaiki diri dan mengingkatkan kualiti diri.

4- Jangan nafikan kuasa sepotong doa. Ayat nie sangat powerful bagi saya, dapat dari Puan Sharifah Hana punya blog. Jangan pernah nafikan, kerana Allah itu Maha Mendengar, Maha Mengetahui. Mungkin kita ska seseorang tapi kita tak tahu sama da dia baik untuk kita atau tak. Caranya? Istikharah dan berdoalah dengan istiqamah. Allah SWT sentiasa menjawab doamu. ^__^

Maaf banyak typing error, bajet-bajet macam pro taip lah kan~ :p
Sekian, wassalam.
Semoga bermanfaat untuk semua. ^__^

Friday, December 21, 2012

Kehausan di Lembah Ilmu

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualikum wbt

Rinduuuuuunye dekat blog! Dek tuntutan assignment dan beberapa tugasan lain yang lebih awla (utama) dalam melunaskan tanggungjawab sebagai seorang pelajar, maka saya ketepikan sekejap kerinduan untuk berblogging dan kerinduan ber'fbooking'.

Kalau duduk rumah, kita ada cerita lain. Maksudnya tidak terikat dengan cerita ilmiah biasanya. Bercerita tentang kegiatan di rumah, keletah adik-adik. *tibe-tibe homesick* Tadi pun masa dengar azan Maghrib kat masjid KUIS, teringat dekat abang. Sama dengan lagu azan abang pernah bertanding dulu. Esok abang balik, tapi saya memang tak lah balik esok kan, sebab ada walk for peace program, for co-cu. Huhhh Tapi tengok kat tentatif, alhamdulillah ada talk. So, i'm get happy there.

Kali ni saya suka nak share pasal 'haus'. Haus atau bahasa formalnya, dahaga. Dapat banyak assignment, memang satu tugasan. Tapi itu titik untuk kita mula mengkaji lebih dalam tentang sesuatu isu yang kita dapat. Memang macam-macam dugaan. Dengan pasal bahan, pasal library yang tak berapa nak complete. Senang cerita, halangan memang ada untuk cemerlang. Take it positive. Nak pulak sem nie belajar subjek Civil Family Law, bahan kat library LAZIMnya tiada. Jadi, perlu kreatif untuk cari sumber bahan. I'm not going to talk about assignment, but i'm going to share about knowledge.

Kalau siapa-siapa yang alert, ada Seminar Rahsia Mencari Pasangan dah dibuat kat KUIS. Saya antara salah satu peserta yang join. Kenapa? Adakah sebab saya rasa teruja nak cari pasangan? TAK. Tapi sebab masa iklan tu dibuat, saya kira-kira dengan kalender, esoknya ialah ko-ku. So, mesti saya tak balik. Dan saya rasa, daripada terlopong kat bilik baiklah saya join memandangkan best friend saya pun beria-ia suh saya daftarkan. Alhamdulillah, get infos. Saya sebenarnya lebih sukakan 'kegemukan ilmu' yang disampaikan oleh Ustaz Don Daniyal sebab beliau bawak contoh-contoh langsung dari Nabi. Cerita-cerita yang diimport khas dari zaman Nabi. Sweet dan tak sangka Nabi punya baaaaaaaaaaaanyak cerita-cerita yang saya tak tahu.

Contoh camni. 'Aisyah R.A. bukanlah seorang yang pandai memasak dan beliau diajar oleh isteri nabi Ummu Salamah. Satu hari, Ummu Salamah datang berziarah ke rumah 'Aishah bersama Rasulullah. 'Aishah tengah menghidangkan satu masakan dan bergurau dengan Ummu Salamah, "Kalau ang tak makan, aku calit kuah nie kat muka ang" (dialek Ustaz Don). Ummu Salamah memang tak makan, sebab dia tau rasa masakan 'Aishah tidak seberapa. Dan bila Ummu Salamah betul-betul tak makan, 'Aishah calitkan kuah pada muka Ummu Salamah. Tau apa Nabi buat? Baginda SAW kebelakangkan sedikit kerusinya, sambil melihat kedua-dua isterinya. Baginda berkata kepada Ummu Salamah, "Lah yang ang dok diam tu pasai pa? Hah pi lah calit kat muka dia pulak" (dialek Ustaz Don) Dan Ummu Salamah pun membalas perbuatan 'Aishah, dan mereka sama-sama ketawa bahagia.

Next, ada talk Masjid di Hatiku by Imam Muda Fakhrul. Secara jujurnya, ramai golongan hawa yang datang. Saya juga tak pasti apakah aim masing-masing. Saya pulak memang buta Imam Muda. Yang saya tau, Imam Muda Mujahid kat KUIS amek tahfiz. Tu pun, kawan-kawan yang tunjuk and bagitau yang mana orangnye. Maaflah, saya memang tak ikut sangat channel-channel Astro *alasan* Ok, berbalik pada tajuk nie. Saya rasa berbaloi-baloi dengar talk ni. Memang jumlahnya tak seramai Seminar Mencari Pasangan *mungkin sebab tempatnya dekat Audi PTD kot? lagi kecik dari PKK dan mungkin jugak ramai yang balik*

Betul, realitinya orang lebih memburu tajuk-tajuk diskusi yang membicarakan tajuk cinta. Tajuk selain daripada itu, kurang dititikberatkan. Banyak yang saya nak kongsi daripada talk IM Fakhrul antaranya:

- Beliau kata cabaran sebagai seorang dai'e (pendakwah) kalau dok pom pang pom pang sana sini, tapi angkat selimut masa dengar azan Subuh dia kalah, 'aib sangat.
- Bila kita tinggalkan satu kebiasaan (solat jemaah) maka Allah akan tutup hatinya.
- Orang yang tak suka datang ke masjid, hatinya berpenyakit.
- Kamu jaga Allah, maka Allah jaga kamu (Hadith)
- Kita sangat sensitif dengan nilai duit tapi tak sensitif dengan nilai pahala.
- Hukum solat jemaah itu wajib berdasarkan satu kisah zaman Nabi. 'Abdullah Ibnu Makhtum seorang sahabat yang buta. Datang kepada Nabi dan bertanya, "Wahai Nabi, sesungguhnya aku buta. Adakah pengecualian untuk aku tidak solat berjemaah di masjid." Baginda jawab, "Ya, pulanglah kamu." Kemudian, azan pun berbunyi. Nabi panggil balik 'Abdullah dan bertanya, "Wahai 'Abdullah, apakah kamu mendengar bunyi azan tadi?" Dan sahabat tersebut menjawab, ya. Nabi jawab, "Masuklah kamu ke dalam masjid untuk menunaikan solat berjemaah." Maksudnya, orang buta pun kena sembahyang jemaah, kita yang celik ni camne pulak?
- Bila azan berbunyi, kita tak segera bangkit nak jawab panggilan Allah, maka kita kena cari ubat untuk diri kita.
- "Tiada solat yang sempurna bagi orang yang berdekatan dengan masjid tapi tidak pergi ke masji untuk solat." (Hadih)

Nampak beratnya bagi kita, kan? Tapi, kalau nak syurga, memang kena kuatkan semangat lawan godaan-godaan kecil nie.

Next entry, I'll share about 'Impak Kahwin Muda dalam Kehidupan Mahasiswa'. Ni tajuk assignment personal bawah subjek Undang-Undang Islam dan Masyarakat.

Sampai sini dulu.
Thanks for reading.
May Allah bless u! ^____^
Wassalam..

Saturday, December 1, 2012

New Postage For New Semester

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt...

5th semester. Baru enam hari saya menapak untuk semester kelima. Hari kelima pun dah cabut balik rumah. Bukan cabut-cabut kosong, tapi cabut sebabnya tertinggal enakmen-enakmen yang nak diguna and beberapa barang-barang asas yang lain. 

Memulakan hari pertama untuk sem 5 dengan menunggu jadual. Betullah, penantian itu satu penyeksaan. *Alamak, aku kompius lah pulak, penyeksaan ke penyiksaan* Sebab ape penyeksaan? Sebab nak kena susun jadual untuk subjek yang nak di add drop. Ada tiga subjek lagi dari sem bawah yang belum berjaya untuk di ‘add’ iaitu Hifzul Quran 3, Hifzul Quran 4, Bahasa Arab 1. Sem nie just lepas untuk add Hifzul Quran 3. Paling seksa saya rasa nak add Bahasa Arab 1 nie… Berapa sem yang dah lepas pun, masalahnye tetap sama. At last, Alhamdulillah ada jalan penyelesaian. Kami nanti akan dibuatkan satu kelas khas untuk pelajar-pelajar lompat. Tapi bukan untuk sem nie, sem depan. Maknanya, sem depan kami punya kredit hour ialah 19. Kalau nak compare dengan dak2 IPTA, kami memang sikit lah kalau nak cakap tahap belas-belas tu kan, tapi itulah beza IPTA dengan IPTS. 


Konon-konon inilah buku law yang nak kene dikhatam dan dihadamkan untuk sem nie. Untunglah kalau buku law colourfull.  Bak kata Ustazah Sarah, subjek law is a dry subject. Lebih kurang macam subjek yang takde perasaan lah nak dibaca. Ustazah Sarah cakap lagi, "Awak baca buku law dengan awak baca buku novel lain ye. Novel ialah buku yang penuh dengan perasaan tapi buku law ialah buku yang takde perasaan." Mungkinkah buku law jugak yang berjaya menjadikan aku takde perasaan jugak~ 

Sem nie, saya amek 3 subjek Law, 2 subjek law yang wajib, satu lagi subjek law elektif. Untuk elektif, saya amek Undang-Undang Islam dan Masyarakat dengan classmate yang seramai 18 orang. Actually, ada 36 orang tapi divide dua class. Ok lah macam tu. Lapang sikit. Mula-mula saya rasa macam, alamak subjek nie belajar pasal ape ye? Macam tak nampak clue belajar pasal apa. Sekali Ustazah Sarah masuk, ok mula-mula tu takde lah ape sangat. Tapi, masa kelas tutor, beliau dah bagi assignment. Setiap orang kena buat dua assignment, personal dengan grouping. Yang personal bagi saya best gile!!! Sebab tajuk pilih sendiri, mengenai isu masyarakat, dan untuk assignment nie, dikecilkan skop untuk buat sikit kajian lapangan dengan mendapatkan maklumat bersumberkan KUIS, sama ada lecturer atau pegawai-pegawai BPA ke BPM kea tau mahasiswa sendiri. Saya dah pilih tajuk, “Kahwin Muda dan Impaknya pada Kehidupan Mahasiswa.” Saya tak tau kenapa, tapi teruja nak buat pasal tajuk nie. Teruja nak kawin ke? Eh takde lah pulak pk sampai ke situ. Sekarang tengah tunggu responden bagi jawapan. Untuk grouping pulak, “Pegawai Syariah Wanita di Mahkamah-Mahkamah Syariah di Malaysia.” 

Subjek law yang wajib, yang first law syari’ah. Undang-undang Pentadbiran Jenayah Syari’ah. Puan Mahfuza yang aja. Nie pun selang sehari Puan Maffuza masuk kelas, dah dapat tajuk assignment. Tajuk assignmentnya “Konflik Bidangkuasa Mahkamah Sivil dan Syariah dalam Undang-Undang Jenayah.” Enakmen Jenayah lah banyak sangat yang saya tertinggal kat rumah. 

Subjek law sivil yang saya belajar sem nie ialah Undang-Undang Keluarga Sivil. Awal-awal kuliah dah start belajar. Dengan takde buku, saya rasa macam pening sikit. Bukannya apa, pening nak faham dan try catch up. Bukanlah tak dapat langsung nak catcth up tapi rasa macam banyak miss. Dengan buku yang takde, memang klakar. Puan Zaini yang ajar, Puan suh cari kat perpustakaan. Bila saya cek buku tu kat perpustakaan, ada SATU je dan DAH HILANG!!!! Ya Allah, memang lah saya berterima kasih sangat pada insan yang telah hilangkan tu. Kenalah ikhtiar cara lain nak cari buku tu sebab buku tu memang dah tak dijual dekat pasaran kerana writer nye dah meninggal dunia. 

Erm...ape lagi nak membebel eh? Subjek Maqasid belum start lagi. Subjek Istinbat, Ustaz Ismail dah test kami dengan me'refresh' subjek Masadir &  Usul Fiqh II. Huaaaaaa!! Berpeluh kot! Tak banyak yang ingat. Tapi secara tak langsung, terasa 'ditampar' bila ustaz dengan caranya menyedarkan kita, belajar bukan untuk pointer semata-mata, tapi nilai ilmu.

Apa-apa pun, sem nie walaupun minggu 1st, subjek yang paling bersemangat untuk bagi kerja ialah subjek law. Sem nie amek 3 paper law pulak. Sem lepas yang dua paper pun macam nak pecah otak. Yeay!!! Sem nie mari lah perah otak kuat-kuat! Semoga ilmu yang dipelajari sentiasa di hati dan minda untk diamalkan, buakn di atas kertas untuk dapat pointer semata-mata.

Thanks for reading this long entry.
Wassalam.

Sunday, November 25, 2012

Da Nak Balik KUIS

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt


I've few minutes more at home before I start my journey heading to BBB (Bandar Baru Bangi). And tomorrow is my first day in my fifth semester in Bachelor Syari'ah with Law. I've four semesters left before my wedding day my graduation day for degree, insya Allah. And today, I'll say good bye to my beloved family, to beloved kitchen, non-sticky pan, streamyx, cerita hantu, You Tube Downloader, bedroom, washing machine bla bla bla.

Haha Bile sampai je nak masuk nie, mula lah angin homesick aku mengada-ngada datang. Belum balik pun da homesick. Tapi, aku dah sediakan diri, prepare untuk tinggalkan keluarga sekejap untuk berjuang. Belajar pun bukan untuk suka-suka. Result tu aku akan hadiahkan pada family aku. Aku harap, dapat jadi pemangkin semangat untuk adik-adik.

Yes, I want to talk about my family. Risau sebenarnya dengan hudak-budak zaman sekarang nie secara jujurnya. Nak pulak aku tau, sekolah rendah yang adik-adik aku sekolah nie, budak-budak yang kelas last sangat bermasalah. Ponteng sekolah tu benda paling sebelah mata. Tapi, bila Haziq cerita budak-budak tu start lari rumah, I'm seriously worried about 'em. Especially with my siblings. Aku sangat bberharap, mereka pandai jaga diri. Ada dah nampak pengaruh yang tak berapa nak baik nak amek tempat kat rumah nie. I'll never let it happen!

Yes, my mum is full-time housewife. Five children more that she needs to pay her focus. Belum lagi kalau aku nie mengada-ngada itu ini. Sebab tu, aku sedaya upaya selesaikan masalah sendiri, kecualila bila aku rasa I cant to go with some problems. And selalunya, aku share cerita kat mama. Ape-ape je kat KUIS. 

Abang, 3 years younger than me. Tempat aku bergantung untuk jadi driver aku, even I've my own driving license. Hehehe. Sebenarnya, sejak dapat lesen mama tak bagi aku drive, dia kata takut lesen aku sangkut. So, aku pun memang dah LAME gileeeee tak drive. Insya Allah cuti yang tiga bulan nie aku nak belasah latih drive pulak. Cuti kali nie aku belasah kitchen. Ok lah tu kan. Every sem ada aim yang mesti kita buat. Walau bagaimana pun, aim cuti sem lepas aku tak berjaya complete kan... Sedih... May be jugak sebab malas yang terlampau. Hehe

Ok lah.
Mama dah bising sebab ada banyak lagi barang tak siap pack. Hehe Aku pulak jenis relax kang cemas mesej mama ada barang tertinggal lah ape lah,. Tu yang mama selalu mengamuk kat aku. Hehe.
See u next time readers!

Friday, November 23, 2012

It's About Knowledge.

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt..

Hello readers! How are you? I'm alhamdulillah fine with His bless, insya Allah.

Kenape lah mata tak ngantuk-ngantuk lagi? Actually, aku barulah mencuba nak buat donut sendiri, for the very first time! Dah lah start mendonut (ok, baru jumpa word nie tadi kat kamus dewan sedisi keseploh!) pukul 11 malam. Dengan ikut timing-timing yang ditetapkan oleh pemunya resepi asal. Sekilo tepung yang aku guna berjaya hasilkan kurang dari 50 biji donut. Sebab ada KING donut, ada jugak CHILD donut. Biaselah, first time buat. Dah lepas 12 bijik buat donut, barulah aku dapat cara hentaman untuk buat donut yang terbaik.

Aku sebenarnya kalau cuba benda-benda baru nie, aku macam cuak masa kat awalnya. Contohnya macam nak buat doh donut tu la. Nak uli tepung pun aku dah cuak. Alamak betul ke tak nie. Mama pulak letih, so takde lah aku nak pegi uli tepung depan mama kan? Tak gadis lah begitu~ Tapi, bila aku dah uli, aku kejut mama, suruh mama tengok betul ke tepung tu jadi macam tu? *lah, name pun tepung, uli macam mana pun, dia tetap tepung lah kan~* kekekekeke

Cuma aku jadi cuak, kalau-kalau tak naik donut aku tu, nangis lah aku nanti. Hah, nak share. Tadi Qila cakap cenggini kat aku, *ni kisah aku tengah nguli tepung* "Kak, best kan dapat kakak macam kamu. Tapi yang tak bestnya, kamu garang sangat." Dalam hati sudah kembangggggg! Tapi still wat muka serius *serius tahan senyum dalam hati* and aku tanya dia, "Apa yang beruntungnya?" Qila jawab, "Yelah, kamu asal balik rumah je cari resepi kat internet lepas tu masak. Nie resepi kamu yang keberapa ye, Qila tak ingatlah." Alamakkk janganlah kau cakap kakak kau nie ada resepi sendiri. Baru belajar nak pilih tepung Qila oiiii. Kakak orang lain dah prooo gile memasak, kakak kamu je baru nak belajar buat mende-mende nie. And aku sendiri tak tau kenapa aku rajin pulak cuti kali nie nak masak-masak. Hehehe

Ada sehari je lagi masa nak bersantai kat rumah. Lepas nie akan meninggalkan internet, kembali hidup yang sibuk, tonggang terbalik, dugaan itu dan ini, mid term, cemas nak final. Fuhhh! That's student's life style.

Terimbau balik journey sebagai pelajar. Memang payah. Nak menangis pun ada.Rasa tak sabar nak habis belajar, berlebih-lebih. Tapi habis je Diploma, semangat nak belajar tu lebih berapi dari semangat nak kerja. Teringat masa Diploma,macam mana dunia baru untuk aku belajar score pointer. Score sijil biru. Tu masa awal-awal masuk lah.. Dah lama-lama, aku sedar. Belajar bukan setakat nak kumpul gelaran 'Dean List' untuk every sem. Bukan setakat nak dapat greatest pointer. Juga bukan setakat nak lawan sesama sendiri. Tapi yang paling penting dalam misi mencari ilmu ialah bagaimana ilmu itu diaplikasikan. Bukan sekadar aplikasi untuk exam final, tapi untuk exam akhirat juga.

Aku beruntung, sebab aku masih dalam course agama. Peluang untuk mendalami ilmu agama itu lebih cerah sepatutnya jika dibandingkan dengan kawan-kawan yang bukan dari aliran agama. Mereka mungkin dengan daya usaha mereka sendiri mencari sumber dan punca untuk menambah ilmu agama. Sedangkan aku yang aliran agama, ilmu itu tersedia di depan mata. Pilih untuk amal atau tinggal. Aku berterima kasih juga pada Yang Maha Mengetahui, sebab Dia sudi buka pintu hati aku. Ingatkan aku bahawa belajar sekarang bukan sekadar kejar pointer tapi kejar aplikasinya. Terima kasih Allah!! Saaaaayang Allah!

Teringat Dila, my schoolmate. Kerana kepintaran dia lebih dari aku, dia sekarang di Jepun, amek Engineering. Awalnya dia gadis biasa-biasa sahaja dari sudut dress up. Sampailah dia sampai di Jepun, dia diberi hidayah oleh-Nya untuk lebih serius dalam ilmu agama. Dia sedar keperluan ilmu agama dan aku sejujurnya, malu kalau nak berborak dengannya. Sesekali tanya khabarnya, seperti rein-charge iman. Kata-katanya, tak lekang dari perkara menasihati. Aku cermin diri. Aku yang kononnya aliran agama pun tak semampu dia. Jadi, cukupkah untuk aku sekadar malu? Tak! Aku harus berubah untuk meningkatkan kualiti diri. 

Teringat cerita Dila, macam mana dalam kepayahan dia belajar engineering dalam Bahasa Jepun, bagi aku suatu perkara yang gila-gila mencabar. Kalau law dalam BI pun aku mungkin sanggup amek course berkaitan Math daripada belajar law dalam BI. Betullah, Allah takkan uji apa yang tak sepadan dengan kemampuan kita. Dan jugak cerita Dila, macam mana dalam kesibukan dia catch up subjek engine dan cuba faham Japanese, dia tetap aktif ikut urah even dalam Skype. See? Usrah is not something kau tengok muka dia, dia tengok muka kau, last-last sembang kosong. No!! Usrah itu satu perkongsian dalam apa cara sekalipun. Usrah itu objektifnya saling mengingati dan saling merapatkan ukhwah kerana Allah. Dalam usrah itu kita temui teman untuk memperkuatkan kita dalam medan dakwah. 

Talking about dakwah, dakwah is not something kau pompang-pompang kat masjid, atau speech depan orang ramai. Akhlak juga dakwah. Senyum itu dakwah. Karya juga dakwah. Malah, cinta juga salah satu dakwah. Sebab apa? Bila kita cintakan saudara kita, tak mau saudara kita tersasar, maka kita akan cuba mewujudkan jalan dakwah dengannya, betul ? Mungkin dengan bersilaturrahiim?

Erm, rasa macam dah panjang menulis. Sorry, aku kalau dah menulis tak ingat dunia dan jugak TAK INGAT PASAL DONUT. Hahaha

Ok guys. See you next time.
Thanks for reading this nothing.
Good night and may Allah always bless u!


Wednesday, November 14, 2012

Sementara Cuti Masih Berbaki

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt

Cuti yang sebulan dua minggu *kot* berbaki lagi seminggu setengah saje. Antara aktiviti yang telah saya buat ialah memasak dan membaca. Tak tau mood kali nie rajin nak mencuba resepi-resepi baru. Salah satu cara nak hilang stress lah bagi saya through cooking nie. Walaupun masak bukanlah standard Masterchef, just tiru resepi dari web, tapi still interesting *bagi orang yang tak berapa nak pro masak ni kan* Orang yang hebat-hebat tak men dah tengok-tengok resepi orang, dia boleh create sendiri. Tapi, saya masih cuba dari resepi-resepi orang.

Pagi tadi mama cakap, "Kak, bila kata nak buat puding caramel nye..."

Alamak!!! Sambil tepuk dahi, baru teringat janji-janji manis nak buat puding caramel. Ekekekeke. Petang sikit, saya pun merangkak menggunakan Honda C70 membelah jalan mencari bahan *ewah! ayat tak yah nak sastera sangat la kan* Saya pun salin resepi kat kertas. Nebes weh kalo nak masak benda yang first time saya masak nie. *walhal bukannye orang nak datang meminang ke ape pon kan~ over 5 saat* Saya ciplak resepi dari sini. Cuma saya alter dari sudut sukatan, memandangkan kat resepi nie bagi sukatan untuk 16cm punya bekas alloy *kecik kot 16cm tu untuk 9 orang nk makan* dan saya punya bekas alloy 24cm. Dekat link yang saya bagi tu, ada gmba yang dah try, dy guna 21cm punya alloy dengan ingredient 16cm alloy, dia kata nipis sikit puding caramel dia. Jadi, saya memperbanyakkan sedikit ingredient supaya puding yang bakal saya buat itu tebal dan manis.

Ok, sape yang guna 24cm macam saya jugak, ni ingredient yang saya tuka:

Bahan-bahan ( saiz alloy : 24cm )
[PUDING]
600 ml susu segar/susu cair
8 sudu besar gula halus
5 biji telur (putih dan kuning) 3 biji kuning telur
6 titik esen vanila

[ KARAMEL ]
8 sudu besar gula
3 sudu besar air

Cara-cara :
1- Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 2 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
2- Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
3- Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. *aku tak sukat pun suhu, men agak-agak je asalkan susu tak mendidih* Jangan sampai mendidih.
4- Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
5- Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree. *guna teknik kukus je memandang oven da rosak*
6- Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
7- Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais.

Selamat mencuba! Dan ini hasilnya dari saya.


My first puding karamel.

Abang bising saya suruh dia stop makan, bila saya cakap nak amek gamba. Dia cakap, amek gamba post dalam blog. Then saya balas, jeles la tuh!

Gamba terbelobang sebabnye salah keluarkan. Terkorek kat tengah pulak. Hehe

Ok, alhamdulillah menjadi. Walaupun keperangan dia tak berapa nak pekat macam kat bazar Ramdhan. Masa saya makan, waaaah best! Menjadi jugak!

Abang cakap, "Kak, serius sedap gile!" Owh nooooo! Jangan sampai gile eh.

Mama cakap, "Sedap-sedap. Kenapa dia jadi perang? Guna gula merah ke?" Saya cakap "Gulanya tu masak sampai dia perang-perang sikit. Apinya tak leh besar sangat. Takut hangus." *ewah, ajar mama macam dah pro kan?*

Sampai kat ayah, saya cakap, "Cepat yah, komen-komen! Semua orang wajib komen." Ayah diam je tapi senyum. Ish, saya nie tak paham maksud ayah senyum. :p

Saya sukaaaaaa sebab semua orang sukaaaaaa! ^__~

One more projek gergasi sepanjang cuti nie saya telah menghabiskan empat buah buku nie. Paling lama and mula-mula saya rasa bosan gile nak baca, novel Takdir. Dah tengah macam baru dapat catch up sikit lah ceritanya. Pastu best gileeee. Best bile part turunnya bantuan Allah bila kita yakin dengan Dia. Hanya Dia.


Juga menjelajahi novel Hero, sebuah imaginasi yang saya rasakan seperti memang hidup dalam dunia yang dicipta oleh penulis. Best. *tibe-tibe malas nak komen panjang*

Novel Cinta High Class sangat sesuai untuk kita-kita nie baca, panduan tentang apa itu cinta, cinta High Class. Novel nie dwilogi daripada 2 penulis yang subahanallah tak kurang hebatnya, iaitu sweet couple Dr Farhan Hadi dan Ustazah Fatimah Syarha. Yang masih single, elok baca. Yang tengah couple digalakkan baca. Suami isteri, mak ayah, atuk nenek pun boleh baca. Serius, thumb up! Bukan setakat cerita cinta drama, cinta filem sekarang. Lelaki berebut perempuan, kesusah payahan merebut perempuan tu dia dapat perempuan tu, kahwin, mati. Dulu cerita-cerita macam tu lah yang saya baca.

Hobi memang sangat suka membaca. Lebih-lebih lagi novel. Alhamdulillah sekarang banyak novel Islami, sekurang-kurangnya sangat membantu saya untuk mendapatkan ilmu melalui pembacaan, walaupun novel. Jadi, novel-novel islami yang ada bukan sekadar bahan picisan. Tapi, saya tetap ada stok-stok novel picisan, cuma kegemaran untuk 'study balik' novel-novel yang macam tu dah tak berapa nak bernafsu sangat.

Ada beberapa novelis yang saya sangat kagumi iaiti Hilal Asyraf, Fatimah Syarha, Dr Farhan Hadi, Ust Pahrol Mohd Juoi. Dan mudah-mudahan Allah memberi mereka kekuatan untuk terus berkarya untuk pembangunan umat sejagat. Novelis picisan yang paling saya suka ialah Ahadiat Akashah dengan Siti Rosmizah. Dulu masa sekolah menengah kan tak banyak sangat duit. So, tengok buku Ahadiat Akashah nie bahasa dia sempoi dan banyak yang harga pun ok-ok untuk seorang student sekolah beli.

Sampai sini dulu saya membebel.
Thanks for reading this nothing entry.
May Allah bless u! ^__^
Wassalam...

Sunday, November 11, 2012

Terima Kasih ALLAH SWT

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt

Hari nie ialah hari peperiksaan SPA. Alhamdulillah, dapat tawaran soh pegi exam tapi MALAS nak pergi. Mula-mula lagi memang dah malas nak pergi. Sebab yang menguatkan lagi saya malas nak pergi ialah bila tengok belakang surat tawaran tu, dia kata cengginih, "CALON YANG TIDAK MENGHADIRI PEPERIKSAAN TIDAK AKAN DISENARAIHITAMKAN". Lam ga alif! Bila saya baca ramai kawan-kawan yang pergi, good luck untuk korang! Sorry lambat wish memandangkan hari ini sangat sibuk dengan persiapan nak melawat Amir. *eleh bukan wat ape sangat pun. haha*

Dan hari nie juga hari keputusan final exam Sesi 1 2012/2013 di KUIS diumumkan. Serius dari malam tadi bukak asyik ERROR je. Dan sangat tensyen! Pagi tadi masa nak breakfast, dengan tangan yang sungguh berat nak bukak laptop, maka saya telah meminjam iPad mama untuk cek result. Line pulak selow, membuatkan rasa nak mengamuk itu memuncak! *mengamuk tu sebenarnya lebih kepada takut dan berdebar-debar nak tau result berapa* Bukak exam result, still result last sem. Then, carik kat partial transcript. LAMA dia load sampai aku rase dah nak close tab dah. Then, KELUAR. 

Aku tengok, aku terperanjat! Aku tekup mulut, aku besarkan image result tu and tunjuk kat mama. Alhamdulillah yang tak terhingga pada Allah SWT. Ya Allah... Memang tak sangka dan sangat-sangat bersyukur. Mama mesej ayah, cerita. Ayah balas cengginih, "Alhamdulillah, cakap kat kakak tu ingat, ada 4 sem lagi kena maintain." Perghhh Seyes berat rasanya masa baca mesej ayah. Hilang mood senyum. Haha Tak baik lah aku nie. Ye, aku paham ayah nak aku sentiasa beringat. Sape lagi yang sudi nak ingatkan kita kalau bukan orang-orang yang dekat dengan kita?

Teringat Sir Farouk pernah cakap, "Awak nak naik pointer bukan senang ye tapi kalau nak jatuh pointer senang je. Awak bersenang lenanglah, maka dengan senangnya pointer awak akan jatuh." Masa Sir Farouk cakap gini, meremang bulu roma aku.

Ada orang kata, ilmu bukan pada pointer tapi aku menjadikan kata-kata lecturer aku sebagai prinsip aku, "daripada pointerlah kita akan dapat tau tahap kefahaman kamu pada ilmu." Dan aku juga secara jujurnya sangat tak setuju bila orang kata, tak dapat DEAN LIST tak apa asalkan dapat DEEN LIST. Memang setiap orang tu tak mesti dapat 4 flat atau markah yang hebat. Tapi ingat formula kehidupan, USAHA dahulu baru TAWAKAL. Ye, semua orang takkan berjaya setiap masa tapi ingat, sekali tersungkur jangan terus jadikan diri terbelenggu dalam kejumudan. Menolak kepentingan untuk mencapai highest mark dengan alasan NAK ZUHUD. Tolong ye jangan nak cemarkan prinsip kejayaan dalam Islam.

Kala berjaya itu tak penting, kenapa Allah letakkan dalam laungan azan? Maaf emo. Geram dengan orang yang ala-ala zuhud gini.

Lihat balik kegemilangan Sultan Muhammad Al-Fateh, Salahuddin al-Ayyubi, Imam Syafie sendiri. Kebijaksanaan mereka yang memandu mereka menyumbang untuk membawa umat Islam ke arah kecemerlangan. Tahu kenapa? Kerana mereka itu bertindak berlandaskan ilmu dan iman, bukan ilmu dan nafsu semata-mata.

Satu pesanan dari seorang sahabat saya, yang saya rasa tahap kebijaksanaannya bagi saya amat luar biasa. Dia seorang dari Majlis Perwakilan Mahasiswa *masa kat KUIS lah*.  Dan macam kita tau, MPM nie kelazimannya, jadualnya sangatlah padat dan masa senggang yang ada sangatlah singkat *atau lebih tepat dikatakan sebagai TIADA* Saya cari dan cari, apakah rahsia kejayaannya. Dan saya pernah tanya sendiri pada dia, apa tips belajar yang dia gunakan. Dia sendiri jawab, masa singkat yang ada, dia berehat. Saya tak puas hati, lalu saya selidik sendiri melalui sahabat-sahabat sebiliknya dan sepasukannya dan juga penilaian saya terhadap dia melalui apa yang saya nampakk. Dia, tahap kebergantungan dia dengan Allah sangat tinggi, hubungan dengan Allah sangat rapat, sebarang program mpm yang berjalan semasa sesi perkuliahan, dia takkan ikut kerana prioriti dia ialah pelajaran, di samping ilmu agama, ilmu akhirat pun dia tak lupakan.

Ok, nak membebel panjang macam dah xde mood.
Btw, congrate pd kwn2 sume dan kawan2 yg dean list juga.
Moga maju jaya dengan istiqamah untuk menggilapkan Islam, kejayaan selari dengan tuntutan syara'.

Monday, November 5, 2012

Travelog Semalam

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt...

Semalam saya telah travel. Sorang. Ye! Saya berjaya travel sorang dari Klang. Ke mana??? KL Sentral.

Spending my time there yesterday. Actually, ayah ajak kitorang sekeluarga untuk pergi bermandi-manda kat Melaka, *ape tah name tempatnye* tapi mama, Ayel, Nuna tak pergi. Abang pun nak kua dengan kawan-kawan dia. Saya pun tolak, sebab saya nampak ada forum kat KL Sentral semalam, by Irma Hasmie & Hilal Asyraf.  Dan saya pilih pergi ke sana! Hehe Bukan kerana adanya artis iaitu Irma Hasmie, dan bukan jugak semata-mata nak mintak sign pada Hilal Asyraf. Tapi, saya memang dah lama nak dengar talk daripada penulis yang saya kagum nie. Sebelum nie beliau ade je kat KL Sentral tapi takde lah pulak tau sesi talk ke ape. So, xde lah pegi.

Ok, sebelum saya kongsi apa yang saya dapat semalam, saya nak kongsi gambar2 dulu. Sikit je sebab digabungkan. Ingat nak masuk satu-satu tapi SANGAT LAJU lah pulak line bile sesi upload gamba.

Saya yang dalam bulatan! Tengah amek notes untuk share dengan semua!

Sweet memory!
Ok, saya akan mula berkongsi kisah semalam, termasuk ilmu yang saya dapat semalam. Tak lah nak kongsi semua tapi point2 penting lah ye. Saya memang tak rakam sebab kan kat KL Sentral. Sekejap2 pengunguman KTM dah sampai. So, bek saya fokus n take note! 

Saya just bawak novel Hero by Hilal. Ok, semalam saya memang tak bergambar dengan Irma Hasmi kerana line up yang sangat panjang. Actually semalam pun sebenarnya malas nak amek sign Hilal, tapi sebab lebih ramai yang serbu Puan Irma daripada Encik Hilal, jadi saya pegi kat Hilal je la. Siap pegi dua kali ok! Bukan sebab terlalu teruja tapi sebab nampak dia free. Bile saya nampak dia macam free siket, baru saya bangun amek sign dia. Masa dia bagi buku, dia siap cakap, semoga bermanfaat baca novel dia. Then, 2nd round, saya amek gamba pulak dengan dia. *men sebat je sape2 tah suh tolong amek gamba* 

Saya jugak amek tanda tangan Tuan Zabidi Mohamed. Beli bukunya yang bertajuk Catatan Penglipur Lara Sang Majistret. Word 'Sang Majistret' tu yang menarik-narik saya untuk turun pegi cucuk duit beli buku. Sebab semalam memang saya tak bawak duit banyak, datang bukan nak beli buku tapi semata-mata nak dengar talk.

Saya nak share ayat Tuan Zabidi Mohamed pada buku yang saya beli, yang di 'sign' oleh beliau:

JANGKA PENDEK: TAWAN DUNIA
JANGKA PANJANG: TAWAN AKHIRAT.

Serius, TERPUKUL dengan kata-kata ini. Alhamdulillah, Allah 'pukul' saya dengan cara ini. Membuatkan saya lihat pada diri sendiri, apa sumbangan saya pada dunia? Pada agama? Pada rakyat? Pada keluarga? Pada diri sendiri? Alangkah kerdilnya diri...

Ok, semalam forum ada 4 round. Di bawah adalah rangkuman isi-isi dari panelis, iaitu Puan Irma Hasmi dan Hilal Asyraf. Tajuk forumnya saya ingatkan SMILE sahaja. So, saya assume dia nak cakap cara mengatasi masalah ke ape ke. Tapi, tak kisah lah sebab memang nak dengar talk kan. Rupa-rupanya bila sampai kat sana, moderator cakap tajuknya ialah, SMILE, Sebelum dan Selepas Nikah. 

- Cinta yang cuba direalitikan oleh Hollywood, Bollywood dan Malaywood sendiri ialah cinta yang makan sepinggan, minum satu straw, berpegang tangan, berdua-duaan tanpa ikatan yang halal dan sah.
- Cinta yang paling indah itu bila kita cintakan Illahi.
- Banyakkan isikharah, minta panduan dan bantuan Allah.
- Nikah bukan mudah, perlu siapkan emosi, rohani dan fizikal.
- Kalau terdetik rasa cinta, konsultasi dengan ibu bapa atau orang yang lebih tua kerana mereka lebih dulu makan garam. Jangan mudah memberontak. Komunikasi dua hala amat penting.
- Cinta lebih berkat bila diketahui ibu bapa, tapi bukan sebagai tiket untuk couple. Maksudnya, ibu bapa sebagai pemudah cara membina baitul muslim anak-anaknya.
- Sebelum kahwin, lelaki memang perlu siapkan duit bukan kerana materialistik semata-mata tapi duit tu penting untuk pengurusan rumah tangga.
- Cara bahagikan masa antara kerjaya dan keluarga amat penting.
- Bila ready masuk ke alam perkahwinan, kene ready jadi ibu dan bapa. Kerana ibu bapa adalah guru pertama bagi anak-anak.
- Konflik sekarang ialah, bila ibu bapa tak tunjukkan contoh yang baik pada anak-anak. Then, solving method yang parent nampak ialah campakkan ke sekolah agama, tapi mak ayah sendiri tak nak berubah ke arah yang lebih baik. Jadi, anak-anak still nampak contoh mazmumah daripada 'first teacher' mereka.
- Kita memang bukan manusia SEMPURNA tapi kita BOLEH BERUSAHA ke arah menggapai kesempurnaan.

Sekian sampai sini.
Wassalam.
Thanks for reading. May Allah bless u.

Friday, November 2, 2012

Dating

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt

Semalam hari yang indah.
Date kami berdua. Tak jauh pun, pegi Shah Alam je. Saya turun KTM kat Batu 3 and dia amek saya, bawak pusing kat Shah Alam.

Mula-mula, jalan tanpa arah tujuan.So, stop kejap kat PKNS, pk and pk ke mana nak pegi untuk date setengah hari. Setengah hari je kami plan. Saya cakap, saya mcam separuh gila rindu kat Big Apple, so saya ajak dia g SACC Mall. 

Before that, kitorang pegi PAS. Asalnya nak lepak-lepak je, tapi disebabkan agak lapar, kitorang duduk kat KFC. Sebenarnya aku kalo bab-bab makan kat luar nie, tak reri sangat makan kat kedai makan. Lebih suka tempat macam fast food. Sebab apa? Benda sekali sekala nak makan, kan? Kalau makan kat kedai, dah biasa mesti makan lauk-lauk macam kat umah, so bek lah mase kua nie melantak Domino ke Pizza ke... 

So, kami duduk lah makan kat KFC. 
Bercerita... 
Bertukar pendapat...
Berkongsi rasa...

Kami jalan berpegang tangan. Sweet sangat!
Rasa nak berhentikan moment semalam. 
Rindu... Bahagia... Bersyukur... 
Tu je yang mampu aku ungkapkan.

Biarlah orang nak tengok kami semacam. Yang penting kami tau, kami tak buat salah. Kami berkasih sayang kerana Allah. 

Betul, berukhwah bila kerana Allah, sangat manis.
Bukan setakat berukhwah yang perlu disandarkan pada Allah, bahkan semua perkara. 

Kebetulan pulak, masa kitorang masuk kat PAS *Plaza Alam Sentral* semalam, tengah ada promosi perkahwinan. Kami jalan tengok contoh-contoh pelamin. Baju kahwin. Paling kelakar, ada sorang kakak tu tahan saya, kasik pamplet wedding card. 

Nampak sangat ke kitorang macam nak kawen? Ke... ada aura kitorang nie insya Allah tak lama lagi kawen? Amiin3... Kikikikiki

Hujan lebat semalam buat kami stuck di Ani Sup Utara, PAS. Kami hirup sup sama-sama, sebabnya tak nak kalori makanan yang sangat tinggi. Dia amek bidang dietitian kot *alamak, semalam dia baru cakap, hari nie aku dah lupe. sorry sayang!* Tu yang dok kira nutrition je semalam. Dia aja cara untuk kurangkan kalori dalam pemakanan, iaitu BERKONGSI. Kongsi makanan kan mengeratkan ukhwah.

Kua dari PAS, kami lepak SACC pulak. Masuk MPH dulu walaupun hidung dah tangkap bau BIG APPLE.

Masuk MPH best, sebab saya memang suka lepak tempat yang boleh carik bahan membaca. Lepas tu, kami dok borak-borak. Tak lama sebab dia pun dah nak balik. Saya faham...

Tapi, tak lupa sebelum balik saya beli BIG APPLE sebagai buah tangan untuk family. And saya beli sebijik lagi tambahan untuk saya ngap mase kat sana. Saya suap dia, dia kata tak nak. Full tank! Saya paksa jugak *padan mukeeeee*

Ok, dan kemudian kami berpisah. Tak sedih, tapi hari nie... baru rasa sedihnya.
Kalau Hilali Asyraf selalu menguar-uarkan "uhibbuka fillah", aku pulak nak cakap Malay je, betapa aku rasa sangat bertuah sayang orang sebaik kau. Moga panjang umur kita berjumpa lagi ye... Miss this moment..

1 Nov 2012
*FatinNadia, kalau awak ada mesti lagi best... :'( *

Sahabat yang solehah itu, bila kita pandang dia kita rasa gembira
Bila kita sedih, dia kuatkan kita dengan janji-janji-Nya. 
Tertanya-tanya jugak pada diri sendiri, bila saya mampu jadi sahabat yang sebegini pada sahabat-sahabat saya? 

Ini sahabat PLKN, satu-satunya sahabat yang berjaya reunion dengan dia once in a couple year. Ok lah kan... Ingat nak jumpa Fatin sekali tapi berhalangan pulak... Insya Allah next time eh. Kalo boleh nak ada Djah, Atika Sharom, Atikah Charlie, Yun, Yen, Melda. Rindu sweet memory kat PLKN. Alhamdulillah jugak dapat kem yang letak AGAMA NO 1.

Thanks Allah for Your gift. ^__^

Wednesday, October 31, 2012

Cuti Semester Yang Best

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt...

Cuti nie takde lah bercuti ke sana ke mari, tapi bercuti kali nie, saya berusaha bermati-matian untuk menguasai dapur *alahai, ayat macam gempak je nak takluk ape* Haha Tapi, ingat senang ke nak takluk dapur ha?? :p

Cuti nie saya tak buat apa-apa. Menghabiskan baca novel-novel Hilal Asyraf yang saya dah borong, mencuba resepi-resepi baru *bagi saya* menghabiskan silibus game Zuma Revenge, tidur, online, blogging. Owh, ye satu lagi hobi terbaru. Tengok ecampus KUIS. Tadi baru tengo, bukak kat portal nampak EXAM RESULT. Serius BERDERAU DARAH WEH!!!! Sekali klik kat situ rupa-rupanya result sem lepas. Ceh!! Buat cuak je! Tapi seyes, jantung aku macam nak tercabut tadi terus scroll bawah tengok CGPA. Gelabah ayam je! Sekali tengok elok-elok, SEMSTER 3! Last semester punya. Huh~ *tarik nafas LEGA*

Cuti nie saya baru berjaya habiskan 2 buah novel. Yelah, takkan nak ngadap novel 25 jam, 8 hari kan3? Macamlah perut tak lapar. Owh ye! Saya jugak tengok masterchef. Tapi from USA punya. Bukan Malaysia yang Season 2. Tengok Masterchef buat saya rasa lapaaaaa je! Tapi, paling geli tekak bila tengok chef diorang keluarkan babi hidup, dia kata lebih kurang gini maksudnya, "Hari ini, babi ialah bahan utama masakan kamu." Part paling geli bile saya tengok, chef dengan muka yang slumber makan babi tu *macam kita makan ayam* Terus saya foward ke depan. Tak sanggup tengok orang makan babi. 

Islam tu cantik. Allah tak bagi makan babi dengan anjing, minum minuman yang haram sebab Allah sayang kita. Benda-benda tu diharamkan bersebab. Kerana tak elok untuk kesihatan kita. Jadi, kenapa perlu pilih makanan yang dilarang, sedangkan makanan yang baik-baik itu lebih banyak Allah berikan? Itulah manusia bila hidupnya berlandaskan nafsu, membelakangkan Yang Esa.

OK, bile saya dah habiskan baca buku Hilal Asyraf, saya mampu senyum dan doakan supaya beliau terus dikuatkan Allah untuk menajamkan mata penanya dan menyebarkan sayapnya lebih luas dalam dunia dakwah. Saya mungkin salah seorang daripada jutaan fan beliau. Kan ada ekspo buku Islami kat KL Sentral sampai esok. Sedikit kecewa, ingatkan nak pergi esok jumpa beliau. Tapi untuk apa? Mintak tanda tangan? Macam takde keje je... Saya teringin sangat nak dengar ceramah beliau. Mama cakap, ape susah. Tengok je lah kat You Tube. Kan jimat duit, jimat masa. Boleh download lagi. *kau dengar mama aku cakap apa? dia yang takut pegang lappy pun masih fikirkan keekonomian. haha sebab dia tau aku nie suka sangat merayap* Saja lah mama, nak feel sikit kalo dengar ceramah life dari orangnye. Hihi

Sampai, ada orang cakap saya nak jadi bini nombor 2 Hilal. Owh nooooo! Jangan nak kuakan statement2 panas macam tu ye. Event aku single, tak pernah pulak terpikir nak jadi bini no 2 dia. Nauzubillah. Sebab apa? Sebab isteri dia seorang perempuan, dan saya juga seorang perempuan normal. Tau tak, isteri-isteri Nabi Muhammad SAW sendiri cemburu sesama mereka semasa bermadu. Kalau tak, takkan lah Sadatina Aishah tarik muka sewaktu baginda Rasulullah SAW memuji-muji Sadatina Khadijah walaupun hakikatnya Saidatina Khadijah itu sudah meninggal? Dan saya tau rasa sakit apabila orang yang kita sayang dirampas, so tak kan nak buat benda gila pada saudara seagama kita, kan? ^__^ Saya peminat setia karya dia sebab karya dia segar dengan pekbagai isu, bukan orangnya, bukan duitnya, bukan popularitinya. TITIK.

Tapi, banyak-banyak aktiviti yang paling saya suka sepanjang dok kat uma nie memasak lah. Walaupun tak terror mana, at least mencuba lah daripada tak tau langsung, kan? Tu yang sampai mama komplen kat saya, "Kak, len kali cuti takyah balik rumahlah. Mama nie makin naik berat badan. Lepas spaghetti, pastu apple pie, pastu pie ayam." Ngeh-ngeh-ngeh. Bukan ape... Pie ayam tu, sebabnya saya tersangat geram tengok ayam tu elok je beku dalm fridge. Baik dimanfaatkan untuk mempertingkatkan skill dan mengenyangkan perut, kan? Hehe. Banyak pulak masak, Qila bawak pegi sekolah. Dia kata sedap gila. Dia tak puas ati, bawak g sekolah, kawan dia makan banyak. Hai budak2... 

Ok lah. Time to sleep. 
Terima kasih Allah bagi peluang aku hidup, menebus dosa-dosa lalu.
^__^

Sunday, October 28, 2012

Aktiviti di Aidil Adha

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt

Salam aidil adha semua!
3rd day aidil adha

1st day of hari raya korban

Hari raya korban, balik kampung Sabak Bernam, 12 jam je duk kampung sebabnya hari Sabtu ayah kerja. So, duduk sana tunggu orang berkorban. Ayel tak tengok orang korban. Dia ikut orang makan2 je..

2nd day of hari raya korban

Ayah keje half-day. Then, ada korban kat surau. Ayel, Nuna, Qila, Ajiq, Yana dan diketuai Amer pegi tengok orang korban kat surau. Bila siap korban, diorang balik masing-masing bawak 'hadiah'. Ayel panggil gift kalau dapat balik dari kenduri atau mana-mana sebagai 'hadiah'. Klaka je. Alhamdulillah, banyak dapat daging and tulang lembu. Pagi, mama masak sup lembu. Tengah hari, saya ngan abang pegi kedai beli barang untuk masak.....








INI!!!


Spaghetti Bolognese home made
Menggunakan daging lembu korban yang dapat, macam bosan nak makan sup. Tengok update kalo kat facebook, sume-sume dok pakat tulis makan gear box. Let's do something out of the box. 

Saje je gatal-gatal feeling-feeling macam Masterchef decorate pinggan. Ok, sila jangan komen ape-ape sebab memang takde skill sangat nak berseni-seni hias pinggan. Hihi

3rd day of hari raya korban

Penah makan apple pie kat Mc D? Saya dulu kecik-kecik penah lah orang bagi tapi say tak suke. Disebabkan tengok US's Masterchef Season 1, dia punya juri suruh peserta semi-final dia masak apple pie, maka tiba-tiba tekak rasa sangat teringin nak makan. Sebab tu semalam masa keluar beli barang masak spaghetti, beli sekali barang-barang beli mini apple pie. Apple pie nak kene guna oven. Oven pulak rosak. So, gunalah apa yang ada.

So, i'd made mini apple pie.




Sekali lagi feeling2 nak decorate ala-ala Masterchef. Ayel komen, "Haaaa nak buat macam dalam laptop la tu." Maksudnya, dia nak cakap macam Masterchef la. Saya selalu ajak dia tengok Masterchef, tak pon kitorang main game Zuma same-same.

Nasib lah bahan dia senang nak buat. Hehe so, just follow the recipe.

Ok, sekian. Masa untuk makan tengah hari.
Tanx for reading, guys.
Wassalam.


Thursday, October 25, 2012

Berjalan Dalam Kehidupan

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt...

Esok ialah tarikh Hari Raya Aidul Adha. Selamat menyambut hari raya aidul adha. Orang semua sibuk tentang 'Aid Adha, tapi saya suka ber'you-tube' di rumah. Study pape yang patut dari You Tube.

Memang... Memang saya suka tengok Masterchef Malaysia. Tapi saya suka study dan study season 1 punya. Season 2 tak download lagi. Best ke tak season 2 punye eh? Takde Astro bukanlah penghalang untuk tak dapat tengok Maserchef, banyak lagi cara lain, kan? Sekarang zaman dah moden, semua di hujung jari kita. Tinggal pilih, yang mana kita nak.

Ya, pilihlah!

Saya pulak memang tak pernah lah kan nak tengok Masterchef yang oversea punya. As long yang saya cari kat You Tube nie, baru Masterchef dari USA je jumpa. Ke Jepun, Korea semua ada buat sesi Masterchef jugak? Kalo ada, boleh lah bagitau eh, kot-kot lah terlepas pandang. 

Komen bila tengok Masterchef USA, ada pro and kontra. The pros is I can improve my English skill by listening their conversation. Memang lah pening jugak dengar slanga diorang kan. And bila diorang cakap bukannya macam lecturer bagi talk kat kita masa dalam kelas, one-by-one word, kadang-kadang siap translate. Diorang cakap dah off course laju gile. Ada yang setengah boleh paham, ada setengah yang macam, eh diorang cakap ke...atau ada lebah lalu. Haha *jahat tiga saat* Yelah, mother tongue, takkan nak cakap slow-slow kan. Nak pulak dalam perbualan, bukannya ajar budak tadika. Tapi serius best dengar diorang cakap. Satu cabaran untuk kita dengar betul-betul dan paham sebab takde subtitle, sama ada BI or BM. Untuk orang macam saya yang tak berapa nak fluent nie, ok lah kot guna methode gini.

Kontra dia banyak gile. Dah khatam tengok Masterchef Malaysia, lahir kat Malaysia, membesar sebagai seorang Islam berbangsa Melayu. Dah biasa tengok orang berpakaian yang boleh kata tutup badanlah. Memang beza gile dengan diorang *aku kalo melancong ke negara Barat, mau ny culture shock nie. tapi nak pegi jugak! nak pegi jugak!* Beza dari sudut akhlak tu memang ketara gile lah. Dalam Masterchef Malaysia pun ada jugak non Muslim yang masuk, tapi bahasa diorang bertapi and nampak budaya menghormati guru *dalam episod Masterchef nie, maksudnya chef tu guru lah* Masterchef Barat, dia main cakap ikut suka je. Paling saya geli, bila keluar nama makanan pork, bacon. Ok, sebab tu bukan makanan orang Islam. One more, apron memasak orang Barat nie kotor. Beza dengan orang Malaysia, bersih, even masak untuk pusingan penyingkiran. Dan, bukankah dalam Islam sendiri dah tekankan, kebersihan itu sebahagian dari iman? ^__^

Suka dengan perwatakan Wahidan, tak lepas mengucap lafaz tahmid dan puji pada Yang Maha Esa atas kejayaannya, bairpun cuma tempat kedua. Sekurang-kurangnya, dia mampu berdakwah sambil dirinya terjun dalam bidang masakan. Memantulkan nilai didikan Islam. Sekaligus, memperlua makna dakwah kepada seisi dunia. Dakwah tu bukan sahaj terhad untuk pakai baju serba putih, kopiah putih, duduk kat masjid 24 jam. Dakwah itu diterjemahkan dalam gaya hidup seharian. Akhlak yang baik itu dakwah. Pakaian yang kemas, bersih dan menutup arat juga dakwah. Senyum pun dakwah. Maka, jangan jumud dengan perkataan dakwah.

Teringat Chef Riz ada komen, makanan kalau cantik, tapi disediakan dalam keadaan yang kotor, cantik pada luaran tapi bakteria pada dalaman pun tak guna jugak. And saya amek begitu jugaklah kita dalam kehidupan, kalau cantik luaran, dalamannya tak sepadan, maka perlukan lebih banyak muhasabah diri. Cari kelemahan kita dan perbaiki. Jangan bangga diri tunding salah pada orang lain.

Then, beralih kat Masterchef Junior. Macam tak berapa nak best sangat lah. I'm just getting impress with the kids which they can cook and decorate their food perfectly as 5 star chef. Congratulation kids. U'd done very well! 

Yang saya perhatikan, anak-anak Barat nie dilatih dengan macam-macam kemahiran dari kecil. Contoh yang jelas saya nampak macam cooking nie lah, dalam Masterchef, kan? Yang jelas, skill mereka yang hebat-hebat, hanyalah preparation untuk dunia semata-mata. Hilang konsep tawazun (keseimbangan).

Dan pagi tadi, dekat tv al-hijrah, kanak-kanak sebaya Ayel, just 5 years old tapi dah hafaz surah Yasiin, boleh baca dengan fluent, DEPAN TV dan menjadi tontonan orang ramai. Saya kira, dengan lafaz syahadah yang saya sebut sebanyak 10 kali sehari, saya lebih kagum dengan kanak-kanak Muslim yang sudah mampu menghafaz al-Quran. Tu kat Malaysia. Yang dekat Palestin dan negara-negara Islam yang lain, banyak lagi yang dah dapat pangkat "al-hafiz" walaupun umur baru 4,5,6 tahun. Allahu akbar! Setakat nie, tak pernah lagi kat You Tube ada dedahkan budak2 kecil yang hafal kitab agama masing2 dengan lancarnya. Maksudnya, selain dari agama Islam.

Nak kongsi pengalaman, pengakuan daripada kawan saya yang beragama Kristian sendiri. Masa berumur 18 tahun, belum pernah sekalipun khatam baca Bible. Serius aya terkejut sebab cuba kaitakan dengan diri sendiri, sebagai seorang Muslim, dengan umur 18 tahun, mungkin sudah berkali khatam baca al-Quran. Walhal, Bible tu dalam bahasa Melayu kot. Tapi, masa saya sendiri bukak, saya pening baca, Tulisannya tak mesra pembaca, membuat Bible lagi susah nak dibaca. 

Maka, kembali kepada fitrah Islam yang menekankan peri pentingnya hubungan diri dengan Yang Menciptakan kita, menegaskan keperluan untuk berpaksikan pada al-Quran dan as-Sunnah sebagai Perlembagaan Kehidupan. Islam agama yang paling seimbang, Agama Langit yang paling sempurna, kerana agama Islam ialah agama yang fleksibel untuk diaplikasikan dalam hidup, semenjak zaman Rasulullah SAW hingga akhir zaman. Namun, Allah SWT bukan menjadikan kita seperti rahib, hidupnya hanya dalam gereja, tidak melihat ke alam luar. Allah SWT juga telah memberi mandat pada manusia untuk memakmurkan bumi, diberi jawatan sebagai khalifah, untuk mentadbir sumber-sumber yang ada di Bumi.

Last but not least, kita sebagai pelakon dalam pentas dunia ini melakonkan pelbagai watak yang telah ditentukan oleh Allah SWT. Dunia inilah panggungnya untuk berlakon. Hakimnya cuma satu, Yang Maha Esa. 

Setiap hari kita meniti jalan dalam kehidupan, berjumpa dengan pelbagai ragam dan kerenah alam. Kita sewajarnya menjadi manusia yang kritis dan kreatif dalam mengolah apa yang kita perhatikan sepanjang kita berjalan di dunia. Jangan hanya sekilas pandang, jangan hanya memandang kosong atas sesuatu perkara, kelak kita yang rugi untuk mengambil hikmah.

Wassalam.
Thanks for reading. 
May Allah bless you. ^__^

Wednesday, October 24, 2012

It's About My Family

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt

Duk kat umah sepanjang sebulan lebih insya Allah dapat saya isi dengan perkara-perkara yang best bersama family.

Bergaduh dengan adik-adik, best!

Sorang jerit, semua pakat nak jerit. Lawan suara sapa pangkat JENERAL! Kadang-kadang lepas lawan kerit, kitorang gelak sama-sama. Tapi BIASANYA, lepas lawan suara sapa pangkat JENERAL, masing-masing muka masam. Kalo saya, masuk bilik main game Zuma. Pastu kang, ade la yang ketuk pintu, "Kakak, amek kan nasik." "Kakak, gorengkan telur." "Kakak...bla...bla...bla..." Haha Itulah lumrah adik beradik, kan? Air dicincang tak putus. Memang, air tu takkan pernah boleh dicincang. Tak semua masa kita nak happy, tapi bukan semua masa yang ada kita spend untuk bergaduh.


Masak sama-sama.

Ok, ini kisah ber'masterchef' bersama dua si kecil. Nuna & Ayel. Macam saya ada cerita kat fb. Bila start je sesi 'Masterchef' kat dapur, mesti ada dua orang chef tambahan yang akan join skali. Ayel ust 5 years old and Nunna 2 years-old. Dua-dua volunteer nak kopek kulit bawang putih je, bawang merah taknak. Bile tanye, kenapa xnak? "Nanti mata pedih."

Amboi, pandai pilih2 eh. Masing-masing rebut nak tumbuk ikan bilis, tapi letak je bawang merah dekat lesung, sume lari ke depan. Alasannya, "Tak nak tumbuk bawang merah, nanti Ayel nanges." Yang Nuna tukang sokong, "Adek pon syame." Tergelak je tengok keletah diorang nie. Mudah-mudahan, bila masing2 besar, maintain lekat kat dapur lagi tau! Yang perempuan, maintain kat dapur sebab dapur ialah 'kerajaan' seorang wanita sejati. Yang lelaki, jadilah anak dan suami yang sentiasa menyenangkan ahli keluarga, ringan tangan membantu di dapur. ^__^


Nyanyi sama-sama.


Kalo masa pagi kat tv al-Hijrah kan ada macam-macam selawat. Ada nasyid Sami Yusuf *tapi tak hafal pun sebab tak penah dengar* Saya aja Ayel untuk hafal lagu dhuha by UNIC. Elok sikit dengar dari lagu merapu-rapu, kan? Lagu Dhuha pun ada kat tv. Ape lagi, kami nyanyi sama-sama. Bila Yana balik, dia suka bukak lagu nasyid pasal ibu, Ayel n Nuna mesti terpacak depan lappy nyanyi sama-sama. Juga tak dilupakan pada lagu Upin Ipin dalam babak "Cerita Kami." Nuna boleh hafal fluently, ok! Lagu raya pun hafal. Banyak lagi stock-stock lagu lain yang diorang hafal. Lagu Najwa Latif pun ada, sebab dia dengar abang-abang dia nyanyi, so lekat sekali dalam ingatan diorang. Yang saya nampak, Nuna nie cepat pick up and cepat hafal. Ayel pun macam tu. Elok rasanya mula didedahkan untuk hafal Quran.


Saya xreti nak ajar diorang benda2 baik, tapi saya cuba amalkan doa nie supaya kana-kanak terang hati dan diperhebatkan kefaham ilmu agamanya, insya Allah. Jemput amalkan doa nie, baca dan hembuskan kat ubun-ubun adik2 korang ye.. ^__^

اللهما فقه في الدين وعلمه التأويل 
Allahumma faqqihhu fid din, wa'allimhut ta'wiil 
(yang ini dibacakan untuk kanak-kanak lelaki) 

اللهما فقها في الدين وعلمها التأويل
Allahumma faqqihha fid din, wa'allimhat ta'wiil 
(yang ini dibacakan untuk kanak-kanak perempuan) 


Tengok cerita sama-sama.

Tengok cerita kat tv, cerita hantu, Upin Ipin, cerita kartun ape tah namanya kat tv9 masa tengah hari, sinetron. Paham tak paham , yang penting kitorang memang suka memanggung berjemaah. Malam je bukan semua dok memanggung.


Hang out sama-sama. 

Kalo Abang ada memang best. Dia tukang jadi driver. "Abang, kite pegi Econsave kejap, nak beli barang nak masak." Kadang-kadang, "Amer, jom kita kua g Mid." Tak pun, "Yana, kite lepak-lepak kat Klang nak?" Dengan kawan-kawan ada jugak, tapi masa kat KUIS lah. Kalo dah sampai umah nie, malasnya nak kua jejauh...

Suka tengok Nuna, before dia kua dari toilet, satu amalan dia, mesti dia nak berwudhuk. Wudhuk versi budak kecil lah, tah mana-mana dlu. Tapi, dia alhamdulillah dah hafal niat wudhuk secara total. Arabic and Malay. Amaze HIS gift to her. Dia jugak dah boleh sebut nama dia betul-betul. Dah tak nak pakai pampers sebab dia kata, "Adek kan dah besya. Adek taknak pakai pipesy." Ayel pulak NAKAL tapi penyayang pada kucing. 

Semua boleh buat SAMA-SAMA dengan adik beradik.

Thanks Allah for the best gift that u lend to me. My family. The most precious gift from You, Almighty Allah.

Terima kasih kepada Allah bagi saya ayah yang sanggup berkorban untuk keluarganya sepenuh jiwa. Terima kasih mama sebab jadi kawan saya, bagi jalan untuk hidup sebagai gadis dan muslimah. Terima kasih adik-adik yang macam-macam perangai. Ada masa kita ketawa, ada masa kita menangis, ada masa kita rasa tak nak tengok muka. Tapi, satu masa bila kita semua tak berkumpul, kita sama-sama rindu, kan? ^__^

Dalam hubungan kekeluargaan, tak sentiasa ok. Biasalah. Macam dalam persahabatan jugak. Tapi, jangan ikut badai, cuba tenang-tenang di tepi pantai walaupun tengah badai.

I'm not too good to be a gentle sister, a loving sister but inside in my heart, from the bottom of my heart, i love my siblings, i'm willing to do anything for them and i always want the best for them. That's why I always strict with them. Tak reti nak tunjuk saya sayang mereka. 

Last but not least, i love my family very much. 

and for the first time *kot* letak gmba semua my family member.
8 ADIK BERADIK ok!

Ok, tanx for reading about my family.
May Allah bless u.
Wassalam.

Tuesday, October 23, 2012

Next Station???

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt

Bile tengah free nie memang best lah nak update blog je keje. Idea melimpah-limpah seperti gandum yang jatuh mencurah-curah ke atas ladang gamdum *ok, pinjam trademark coco crunch kejap.*

Kali nie nak cakap tentang next station.

Bukan next station yang announcement dalam KTM tu tau. Next station, Klang. Ok, bukan yang nie. Tapi next station lepas hidup.

Ke mana kita lepas hidup kalau bukan kembali ke tanah asal kejadian? Dalam lubang tanah yang sempit, yang kotor, yang penuh dengan serangga tanah. Apa nama tempat tu?

KUBUR.

Ramai orang tak suka dengar perkataan nie. Zaman sekarang kalau orang buat peringatan tentang mati, BIASANYA yang mendengar akan respon lebih kurang gini,

"Ish, ape nie cakap-cakap pasal mati. Tak cool lah!"
"Mati biasanya masa tua der! Muda nie relax dulu."

Mati tak mengenal usia. Selalu kan kita dengar, bayi yang baru keluar dari perut mak dia pun dah meninggal dunia. Ini pulak kita yang dah berusia nie. Dah rasa manis pahit dalam dunia. Dah rasa tinggi rendahnya gelombang kehidupan.

Dah banyak kali Allah peringatkan pada kita dalam Kitab Langit *pinjam wording dari Hilal Asyraf*

 كُلُّ نَفۡسٍ۬ ذَآٮِٕقَةُ ٱلۡمَوۡتِۗ وَنَبۡلُوكُم بِٱلشَّرِّ وَٱلۡخَيۡرِ فِتۡنَةً۬ۖ وَإِلَيۡنَا تُرۡجَعُونَ

Maksudnya: "Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan (yang sebenar-benarnya). dan Hanya kepada kamilah kamu dikembalikan."
(Surah al-Anbiyaa, ayat 35)

Selalu jumpa ayat nie dalam al-quran tapi maaf, saya tak take note ayat berapa surah apa, yang berulang-ulang kali Allah ingatkan kita. Tapi serius, ayat nie memang berulang-ulang kali Allah cakap, supaya kita nie sedar diri, next station lepas ENJOY kat dunia ialah KUBUR.

Pagi tadi baru berpeluang tengok yang Hilal Asyraf bersiaran kat TV9 yang sesi Kaki Buku, kira macam segmen bedah buku, "Batu Bata Kehidupan." Chapter yang awal sekali disentuh ialah kematian, yang mana bila ditanya kepada beliau kenapa tajuk begitu dimulakan pada awalnya, beliau menjawab, "Kerana bila kita tahu lepas hidup kita akan mati, kita tidak akan melakukan perkara yang sia-sia dalam hidup kita."

See???

Kita sendiri selalu lupa. Lupa yang mati tu adalah pasti. Lupa yang mati tu tak kenal darjat, tak kenal rupa, tak kenal keturunan, juga tak kenal tahap keilmuan.

Memetik kata-kata Anna Althafun Nisa' dalam Ketika Cinta Bertasbih2. "Tidak ada seorang pun yang dapat melawan kehendak takdir. Semua sudah terprogram di Luh Mahfuz. Hari, tanggal, menit dan detiknya."

Ingat lagi teka teki Imam Ghazali pada murid-muridnya. Apakah yang paling dekat dengan manusia itu? Jawapannya, mati. Kita selalu lupa. Kita selalu cakap pasal jodoh, itu yang saya perasan lah apa yang berlaku sekarang. Teringat satu quote, xegt juga dari siapa, lebih kurang gini, "Mati itu suatu yang pasti tapi jodoh itu benda yang belum pasti." Yup, memang tak salah nak pk pasal jodoh. Memang kompem fitrah yang takleh ditolak. Tapi, ingat. Ada urusan yang lebih utama dari urusan jodoh.

Tidak ada yang boleh melawan takdir.
Apakah persiapan kita untuk menghadap Illahi?
Adakah kita akan berjumpa dengan-Nya dengan wajah yang berseri-seri atau masam?

Pilihan ada di tangan kita. Maka putuskanlah yang terbaik untuk kebaikan dunia akhirat kita.


Wassalam.
Thanks for reading.
May Allah bless u! ^__^