Tuesday, August 23, 2011

Rindu Tau TAK!!!!

Salamun 'alaik...
Saya rindukan....

*Bie*Dayah*Asy*Pah*Fad*

My best fren, Fad!!! I miss u lah nak tumbok2 ngan ko... Skarang share cte ngan ko dari jauh je... ='(

My most beloved friend, ukhwah fillah illal abaad..

DSPI A! My classmate on my Diploma... Seriously miss them so much coz i learned the meaning of friendship here... 



Happy Birthday MAMA

Bismillahirrahmanirrahiim..
Assalamualaikum wbt...

Thanx for reading this nothing blog... Really appreciate all my readers and not forgotten, to all my followers. Segan bile semakin bertambah follower sebab rasenye blog nie sangat banyak kekurangan. Nak kate blog nie cantik berhias, kompem memang tak lah kan... So simple blog nie bab2 hiasan. Saya memang pemalas siket nak mebghias-hias blog neh.. Hehehe. Nak kata isinye bagus, mantap2... Tak juge. Banyak merepek-repek and ape yang saya tulis kat sini, secara totalnya ialah dari ape yang terbuku di hati saya, apa yang berlegar-legar di minda saya, dan apa yang saya simpan kemas untuk perkongsian semua, tak kisahlah sedikit peringatan atau kisah saya sendiri.

Oh yeah! Hari nie hari lahir yang ke-43 untuk my beloved mama! Happy birthday mama! We LOVE Mama.Macam biasa, sambutan birthday diorganised oleh saya selaku anak sulung. Tak kesah beday sapa-sapa pun, saya yang akan organize. (Sapa-sapa pun adalah merujuk kepada my family member ONLY ye…) Selame nie, kalo beday sesape, MAMA yang akan masak untuk kitorang. Actually, bukan mase beday je mama masak, tapi SETIAP HARI mama yang masak… Bukanlah maksud nya saya tak tolong mama, tapi nak buat penegasan, betapa mama tak pernah lupa tugasnya untuk memasak, memberikan bekalan tenaga untuk kami supaya tak lelah dalam menimba ilmu. Tapi hari nie, SAYA BERJAYA masak sendiri dari awal sampai habis. Hehehe

Seronok gile sebab ini kali pertama mencuba memasak benda yang bagi saya makanan best-best lah. Saya tak pernah pun buat sendiri sebelum nie. Kalo setakat lauk-lauk tu, sikit-sikit retilah. Taklah pro sangat kan.. Mungkin bagi orang-orang lain, bende nie simple gile, saya je cam baru batak nak try test buat.. Hari nie saya masak NASI AYAM! Seyes macam-macam pasaan bercampur-campur mase mule-mule nak masak. Cam tak yakin, takut pun ade. Ape da takut. Bukan orang nak masuk meminang pun kan? Hikhikhik. Yelah…takut tak sedap, kesian orang puase kan… Walaupun da amek resepi, 3,4 kali jugak tau study resepi bia tak miss satu pun! Hahaha Kelaka! Resepi pun dah lah dalam laptop nie hah save nye.

Bile start je masak,mule2 saya rebus ayam dulu, bau dy naik wahhhhhh!!! Macam best gile! Terus bersemangat nak masak. Mudah-mudahan menjadi. Tu je doa saya dalam hati. Teringat pulak best fren saya, Fad cakap, “Asy, ko masak ikut je resepi, gerenti jadi.” Dia memang sangat pandai komen n bg suggestion soh masak itu ini. Hahaha. Mase bau naik, mama pun kate “Ok3, bau dah naik. Bau je lah…” Hahaha Tergelak-gelak saya kat dapur. Saya tak kasi mama masuk dapur atau intai-intai saya masak. Kang tak menjadi, xbest lah… Hahaha Bole pulak camtukan???
Inilah hasilnya…

nasi ayam tapi xde tomato... hahaha miss part lah tomato...


jus epal merah


for my Mama sebab mama sangat suke Cadbury Almond neh

kek beday untuk mama. seb bek dapat beli kek nie, elok pulak ada sebijik j kat kedai tue..


sesi suap menyuap oleh budak kecik neh @ Nuna pade abang nye, Ajiq

Kire menu untuk celebrate beday mama hari nie ialah NASI AYAM + JUS EPAL MERAH + KEK COKLAT + COKLAT CADBURY. Ape-ape pun, sesungguhnya 1st trial kan… Sangat seronok bile dorang kate sedap! Hahaha Cume ade jugak part yang tak bape ok. Hehe biaselah first trial.

Walau apa pun, saya rasa puas hati sebab saya berjaya gak masak untuk mama dari awal sampai habis. Weeee ^_~
Ok, wassalam..




Friday, August 19, 2011

Pabila Engaku Bercinta Dengannya...

Bismillahirrahmanirrahiim...
Assalamualaikum wbt...

Ape kabar semua pembaca? Terima kasih sudi lawat n baca. (Alamak, perasan cam blog banyak peminat je... Hahaha) Ok, hari nie...topik sal cinta. Cinta itu manis, manis macam gula-gula. Mungkin lebih manis dari madu lebah asli. Cinta itu hangat, ala-ala mentari pagi macam dalam lagu dangdut Amelina. Cinta itu mengasyikkan. Cinta itu menyejukkan. Cinta itu menenangkan. Cinta itu merungkai dendam. Cinta itu mebahagiakan. Cinta itu menyeronokkan. Cinta itu mendamaikan. Cinta itu membuat kita saling berhubung.

Opsss!!! Terlebih sudah. Adakah saya sedang bercinta? Itu BETUL tapi...saya baru nak belajar bercinta... Bila saya dah dewasa, umur dah masuk 21 tahun, barulah saya matang sikit nak cakap pasal cinta. Ya! Saya baru nak belajar memperhebatkan cinta saya dengan Allah. Saya baru belajar nak memperdalamkan cinta saya pada Nabi Muhammad SAW. Saya baru nak bertatih menunjukkan cinta dan kasih saya pada mama dan ayah, pada adik-adik (walaupun dorang kate saye Kak Ros. Ceh budak-budak neh...) Saya nak memperkukuhkan kasih sayang saya dengan kawan-kawan seislam yang saya kenal dengan rahmat Allah SWT...

Cinta Allah itu sweet tau! Macam mana rasanya? Bermujahadahlah dalam 'ibadah, insya Allah kita akan merasainya sendiri. Kita akan dapat kekuatan melalui cinta kepada-Nya... Mujahadah itu memang sukar, sangat sukar bagi insan yang lemah seperti saya, yang iman kejap mumtaz kejap dhaif... Astaghfirullah 'aziim...

Nak tau satu benda pasal cinta manusia? Ok, ini melibatkan cinta lawan jenis, di luar fasa pernikahan. Ada banyak situasi dari apa yang saya baca, lihat dan alami...

L : Assalamualaikum awak... Ukhwah fillah...
P : Waalaikumussalam... ukhwah fillah...

**********************

L : Awak dah solat ke belum? Solat lima waktu kene on-time ye... Jangan lewat-lewat nanti Allah sayang...
P : Saya baru nak solat. Syukran ingatkan saya. Bertuah saya kenal awak. Lepas nie dapat sayang Allah dan sayang awak. ;)

**********************

L : Sayang, kenape lah lambat sangat nie... Wayang dah start dah sayang....
P : Owh, sorry abang. Sayang doa lebih mase solay tadi. Moga hubungan kita kekal sampai ke syurga. Abang dah solat ke?
L : *Diam*
P : Eh abang.... Cerita nie mula pukul 7.15malam, habis pukul 9.15 malam. Sempat ke nak keluar solat Maghrib bang? Kite tengok cerita nie lain kali lah ye bang... Yang waktunya tak ganggu waktu solat.
L : Ala sayang nie... Skali skala keluar tengok wayang time-time camnie... Lain kali abang dah busy.
P : Erm...oklah.... Sayang ikut je abang.... *Kire solat Maghrib nie aku qadha' lah kat umah nanti*
L : Terima kasih sayang. Barulah sporting sikit... Lepas nie kite g karaoke pulak ye...
P : Okey abangku... ^_^



Allah.... Sesungguhnya, rugi betul mengikutkan kekasih anda pada benda-benda yang tak mendatangkan faedah. Dan lelaki-lelaki macam nie...sorry to say, tinggalkan je pun tak jadik masalah.... Ape agak-agaknya yang kite boleh simpulkan? Jarang...sangat jaranglah bila cinta sesama manusia nie mendatangkan faedah yang maha hebat, mampu meningkatkan cinta kita pada Allah. Sebaliknya, banyak ajak kita pada perkara-perkara yang melalaikan... Banyak merosakkan kita sebab manusia nie bersifat lemah.

Jangan ingat kite kuat nak lawan nafsu.... Allah dah tunjuk iktibar dalam al-Quran, bahawasanya Iblis Laknatullah sangat hebat godaannya pada manusia. Ingat kisah Nabi Adam A.S dan Hawa? Digoda dengan pohon khuldi hingga tersingkir dari syurga. Wahai semua hati-hati yang mengaku cintakan Allah... Bermujahadahlah melawan fasa sukarmu dalam menghadapi mehnah dunia masa kini. Biar kita dianggap ghuraba' (terasing) dari manusia nan jahil, tapi terkenal di sisi Allah SWT...

Selagi kau muda remaja, memang! Godaan cinta sering bertandang cuba bertapak dalam sanubarimu. Dengan darah muda yang kau ada, rasa sangat girang berkepit berpacaran ke sana ke mari, gahnya kau punya teman hati! Masa kau hangat bercinta, mungkin kau lupa kau telah melangkah ke alam zina walaupun ia belum nyata. Walau kau kata, "aku jarang lah contatc dy, mesej or call. nak jaga hati.." Jangan tipu! Mana mungkin kau kawal hati dari sedetik rasa rindu yang mulanya sedetik akhirnya berkumpul menjadi rindu yang menggila... Mampukah kau menepis semuanya??? Zina tangan kau lakukan saat kau bersentuh manja dengannya. Zina mata saat kau menatap indahnya wajah dan sepasang matanya. Zina kaki juga kau lakukan saat kau mula start enjin kereta nak g amek buah hati pegi date. Hati-hati kerana...bila kau dah mula melangkah ke alam zina yang tak nyata, sekaligus membuka pintu untuk kau masuk ke dunia zina sebenar. Nauzubillah...


Inilah hakikat cinta zaman sekarang. Jangan guna hadith dalil berkasih sayang. Siapa kata couple tak boleh, yang penting ikut syara'. Kalau perempuan yang kenan kat lelaki tu, takde salahnye bertindak dulu. Tengok isteri junjungan Nabi Muhammad SAW, Khadijah, telah meminta Maisarah merisikkan junjungan besar buatnya. Dan cinta terhebat dan paling Nabi ingati, ialah Siti Khadijah, wanita yang sarat dengan cinta dan pengorbanan dalam menempuh dugaan dunia. Kita sekarang? Belum ada ape-ape dah berjanji hidup semati. Dah ada apa-apa, pandailah pulak test-test pegang tangan, peluk pinggang, tengok wayang. Konon nak cipta keserasian... Nabi Muhammad SAW cipta keserasian dengan Aishah RA dengan bermain lumba lari, berkejaran-kejaran untuk saling mengerat cinta selepas nikahnya.

A fact lah kalau bercinta lawan jenis nie kan... Mule-mule kamcing ingatkan Allah... Last-last Allah tah ke mane, masing-masing hanyut dalam dunia fana dengan janji-janji manis... Kita masing-masing ada kekurangan masing-masing. Sama-sama kita renungkan dan perbaiki kekurangan kita... Cintailah Allah, labuhkan cintamu pada-Nya, kelak DIA akan membalas cintamu dengan cinta seorang 'dia' yang turut mencintai-Nya. Saat tu, pasti kau merasa sangat beruntung kerana cinta kau dan seorang 'dia' mampu mengelak fitnah dunia dan mampu memperkukuh cinta pada Pencipta Cinta, dengan wasilah pernikahan... ^_^






Thursday, August 18, 2011

Tak Payah JUAL IKAN Sangatlah... ^_^

Bismillahirrahmanirrahiim...
Assalamualaikum wbt...

Okey, sekarang nak berfacebooking sangatlah malas. Online untuk bace ape-ape yang perlu sebab banyak kerja line-up kene siapkan dan perlu disiapkan dengan berkualiti... Dahlah diri nie pemalas... Hai diri...diri.... Kenape lah malas sangat nie.... Mane tak nye, pegang keje A, teringat keje B. Baru nak duduk buat keje B teringat keje C tak settle. So...kene plan baik-baik untuk make sure SEMUA kerja yang perlu DISIAPKAN DENGAN SEMPURNA.

Eh, ape tibe-tibe jual ikan neh? Okey, bukan nak cakap saya ade bukak gerai kat bazar jual ikan ke ape ye. JUAL IKAN atau dalam bahasa ibunda saya disebut SELFISH... Hehehe...



Jangan nak jadi selfish. Sebab ni sikap didikan syaitan... Kadang kite tak sedar, hidup seharian kita nie, yang sikap kite nie sangat-sangat selfish. Simple thing, 

"Manje, tolong mummy amekkan gula dalam peti sejuk. Nak buat air berbuka nie..."
"Ala...kejap lagilah mummy. Orang tengah nak menang game dah nie!"

See? Sangatlah selfish. Bile arahan ibu bapa sampai kat kite, TINGGALKAN ape yang kite tengah buat. Kecuali benda-benda yang wajib, al-mithal solat fardu. Memang tak leh menyahutlah kalau parent panggil kan... Tapi, kalo tengah wat solat sunat pun, dengar je arahan parent suh wat keje, SILALAH laksanakan perintah ibu bapa anda. Ingat kisah al-Qamah yang saat matinya itu sukar, gara-gara ibunya berkecil hati dia tidak menjawab panggilan ibunya, kerana dia sedang menunaikan solat sunat... Tue kalo solat sunat, mende baik pun kene tinggalkan kalo parent panggil, apetah lagi bile stakat main game...

Tak yah JUAL IKAN @ selfish lagi dengan orang sekeliling kita, Cari kengkawan bile dalam kesusahan. Mase anda bersenang-senang, dengan senanglah anda melupakan kawan-kawan yang selama nie ade dengan anda, yang sedia bantu susah senang anda. Again, TOLONG JANGAN JUAL IKAN. Susah senang, walaupun kawan tak rapat, why not ringan-ringankan mulut tanya kabar, "Hai Bedah. Pe kabo?" Takpun... "Hai Bedah, selamat berpuasa" Nie tak... Tibe-tibe je, nek nombor phone kat hp Bedah, mesti Bedah pelik, and angkat call...

"Bedah...sibuk tak?"
"Tak... Nape nie Moin?"
"Takde pe... Bedah ko sehat?"
"Sehat2... Ko?"
"Aku...aku tak bape nak okey lah Bedah... Aku senanye...ade masalah dengan gf aku... Aku...BLA...BLA...BLA...."


Tolong... Jangan cari kawan masa susah je... Ingat, hubungan persahabatan nie Allah pinjamkan kat kita ialah nikmat, untuk kita saling taaruf dan bantu membantu, bersuka gembira, susah dan senang...



Rasenye macam dah banyak merepek... Sebelum tue, saya minta maaf jika terkasar bahasa. Nama-nama kat atas nie takde kene mengena dengan sesiapa sama ada hidup atau telah tiada. Dan, saya memang sangat suke guna CAPS LOCK dan bold sebagai penegasan. That's my way to express my expression in an issue.
Ok, nak out dan sambung kerja-kerja yang bersusun... Salam Ramadhan 2nd phase.. ^_^
Wassalam.

Wednesday, August 17, 2011

Rindu By Hijjaz

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Ok, saya memang peminat tegar lagu nie, dar sekolah rendah lagi. Nak-nak pulak, penasyid sekolah sume 'boleh tahan'. Hahaha. Gurau je lah! Bulan-bulan pose nie kan... Tapi, lagu nie memang meaningful... Saya just nak share lirik dy jelah kat sini. 

Rindu itu adalah
Anugerah dari Allah
Insan yang berhati nurani
Punyai rasa rindu
Rindu pada kedamaian
Rindu pada ketenangan
Rindukan kesejahteraan
Dan juga kebahagiaan
Orang-orang yang bertaqwa
Rindu akan kebenaran
Kejujuran dan keikhlasan
Keredhaan Tuhannya
Orang mukmin merindukan
Anak-anak yang soleh
Isteri-isteri solehah
Keluarga bahagia
Para pencinta kebenaran
Rindukan suasana
Masyarakat yang terjalin
Aman dan sejahtera
Merindukan tertegaknya
Kalimah Allah di muka bumi
Dan dalam merindukan
Keampunan Tuhannya
Dan seluruh umat itu
Merindukan cahaya
Yang menyinari kehidupan
Rindu kepada Tuhan

Ramai orang sekarang, orang Islam kita dah salah rindu. Rindu bercinta, rindu pada kekasih gelap or kekasih crang dan sebagainya. No need! Dah salah ertikan nikmat RINDU yang Allah hadiah 1% pada manusia. Hai manusia, alpanya kita.


Ingin kuberpesan buat sekeping hati yang lemah... Jangan mudah menyahut erti rindu selagi belum diungkap lelaki sejati. Lelaki sejati tue cemane??? Lelaki sejati dia TAK SEWENANG-WENANGNYA MENJATUHKAN MARUAHNYA MENGUNGKAP RINDU selagi BELUM HALAL. Hehehe Tertekan CAPS LOCK pulak... =p

Sentence yang paling saya ingat kat link AkuISLAM, dia kata, lelaki sejati tue, lelaki yang MENIKAHI wanita yang dicintai, bukan sekadar hero bermain kata, sebab lelaki yang hebat bermain kata adalah lelaki yang PENGECUT. Syok bace artikel tue tapi dah xegt da tajuknye... Huhu.

Tapi betullah, memang lelaki itu pengecut, bile pandai ajak dating, bile pandai calling2, bile pandai berfacebooking2, bile pandai kua lalink2. Haiyyaaaaaaaaaaaa. Ini semua lelaki agak2 buaya darat... Sile jauhi diri anda dari lelaki2 cengginih... =,="

Wahai muslimah sejati, siapkan dirimu menjadi produk yang paling berkualiti, kelak hanya orang yang berkualiti juga akan membelimu. Wanita solehah itu ibarat sebiji buah yang paling baik. Allah dah pilih untuk letaknya dalam kedudukan yang tertinggi di atas pokok. Susah digapai tangan-tangan perosak. Hanya mampu diambil oleh lelaki yang berusaha mencari buah yang terbaik, dengan memanjat pohon tersebut kemudian, bertemulah dia dengan buah epal yang terbaik itu... So, kenapa perlu murahkan diri, rendahkan kedudukan kita di ranting yang paling dekat dengan tanah? Sebab bila jatuhnya buah dari pohonnya, maka dia akan menjadi busuk. Bukan setakat takde orang yang nak dekat, haiwan pun taknak cuit-cuit makan. Akhirnya, bertemankan dengan ulat, buah epal yang busuk tadi perlahan-lahan tertimbus di sebalik tanah...


Sedihkan kalau kita jadi macam tu? Jadi, diri yang hina ini menyeru kepada hati yang lemah ini, dan juga buat muslimah-muslimah yang tersayang kerana Allah... Peganglah janji Rabbmu... Allah tak pernah tipu kita.Perbaiki dirimu kelak dia pertemukanmu dengan yang terbaik. 
Wallahu a'lam...



Sunday, August 14, 2011

JANGAN BERTAQLID BUTA

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum wbt...

Semalam, tengah-tenga berbuka, ayah bagitau saya, "Kakak, ayah tengok kat surau tadi, fatwa Selangor dah keluar, kata ASB haram." Saya menjawab, "Owh, ye ke.. Bile keluar fatwanye?" (Sungguh aku nie tak peka betul). "Nanti kakak search lah dalam internet." Saya jawab, "Ok, ayah." Dan sesi berbuka diteruskan dengan menikmati hidangan yang ada.

Balik dari terawih, saya search pasal ASB, fatwa negeri Selangor kata HARAM and saya da jumpe. Then, saya post link tue dekat wall saya, tibe-tibe adelah seorang hamba Allah nie terus comment cengginih (saya  capture balik ape yg dy comment)


Sesungguhnya, mase bace comment nie kat link saya tue, saya tergamam. Ayat yang dikeluarkan bagi saya sungguh kasar. 



Then, mase nie saya tanye dia, tapi fatwa Selangor dah keluar kata haram, so cemane? Dia reply panjang3 cam kat bawah nie.








Saya senyap je bile orang nie dok pong pang pong pang. Ye, saya mengaku, saya tak tau. Bagi saya, penerangannya tak menjawab persoalan saya. Saya makin kusut dengan apa yang diterangkan sebab saya langsung tak faham satu apa pun. tapi tak bermakna saya membuang SEMUA ape yang dia cakap. Saya tertarik dengan satu point dy, PERBEZAAN FATWA, yang dia pertikaikan yang mana nak diikut. Saya makin kusut dan saya terus dapatkan lecturer Fiqh Muamalat saya, Ustaz Rosli bin Mokhtar dan tanya. Ustaz Rosli bagi jawapan yang ringkas, iaitu dia menyokong fatwa daripada Majlis Fatwa Kebangsaan kerana beliau berkata, itu selari dengan apa yang beliau belajar. Saya mengucapkan terima kasih kepada Ustaz Rosli kerana telah menerangkan kepada saya, tapi secara jujurnya...saya masih tidak merasa cukup dengan penerangan yang diberikan. Lalu, saya mengutarakan persoalan yang panjang kepada seorang senior saya dengan harapan beliau dapat membantu saya menghuraikan persoalan saya mengenai ASB nie.

Saya : assalamualaikum... kite nak tny, simpanan di asb kan haram. kalau dia punya keuntungan tahunan asb tu, boleh ke kalau kita gunakan utk family, tapi untuk beli buku atau beli baju raya ke.. tapi xdigunakan untuk beli makanan? addition quest, ftwa haram asb kat selangor dikeluarkan 12 Mei 2011 (ini link nye)
http://www.muftiselangor.gov.my/KoleksiDownload/16062011/ASNASB.pdf

tapi fatwa kebangsaan pulak kata asb harus... (ini link nye)
http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/pelaburan-dalam-asn-asb-dan-seumpamanya

camne ye??
nk ikut yg mane ye?

Senior : 1- klu benda haram, guna utk apa pun x bleh... beli bju ke, buku ke, makn apatah lagi...
            2- majlis fatwa haram ada sebabnyer, dan yg kata harus pun ada sbb nyer, masing2 ada hujahnyer...

terpulang kpd mana2 individu utk ikutnyer...
cthnyer, dlm hukum hakam agama, mazhab ni kata mcm nie, mazhab tu kata mcm tue, psatu asyrafiah      nak ikut yg mne?
tntu perpegang stu mazhab bukan?
jadi terpulang nak ikut yg mana...
cuma stahu sy, fatwa ni menjadi tidak seragam krn pihak ASB or ASN tidak memberi kerjasama dalam melaporkan sumber pelaburan seperti yg diminta oleh pihak fatwa...
tu yg jd khilaf antara mereka...

Saya : owh...macm tue... jd kalau kita berpegang pada yang harus, then dividennye adalah dikire halal, kalau pegang pada yang haram, maka semuanya adalah haram. betulkan?? nie yng kite paham.

Senior : bnda yg khilaf antara haram halal ni bleh juga dikenali sbagai syubhah bg sape2 yg was2... klu yakin, truskan... yg was2 baik tinggalkan...

Saya : haaa itulah sekarang kite dh jadi ragu2 sebenarnya... sebab tu kite nak tanya camne status dividennye. kite egt, esok kite nak ttup akaun asb tu. kite ad tny kwn kite tntg dvden tu cmne. dy kate, gune tapi jgn beli makanan. guna lah untk bli bnd2 cm buku ke..boleh eh cmtu?

Senior : tak... mna bleh, sume sumber hasilnya satu, mne bleh sbahagian jer...
            nak tutup pun x de msalah,
            klu nak menyimpan, baek asyrafiah beli n simpan emas...

Saya : mksdnye, dividennye tue boleh gune untuk ape ye?

Senior : klu asyrafiah yakin ia harus, maka apa saja sesuai dibeli dgn duit tu...
            tp klu x yakin, maka nak bli apa pun x bleh...
            klu ckup haul, jgn lupa zakat...

Saya : owhho, macam tue...
kalau kite berpegang pada harus, tapi kita risau ada syubhah, kita ttup akaun n dividen tu           kite gune mcm biase lah kan, boleh kan cmtu? sorry sgt ye byk tnye

Senior : yup, guna mcm besa...

Saya : alhamdulillah, baru clear... ok time kasih banyak2...

Senior : afwan...
            kita ada emas sbagai sunnah, x perlu terkejar2 kan plaburan klu was2...
            ok2, wassalam

Saya : ok2 faham3 again tans utk sume pnrgn
          wsslm

Ok, ini hasil yang saya dapat. Lebih clear sebab musababnye... Dan saya boleh berfikir dengan betul untuk beramal dengan yang mana.

Yang saya nak tegaskan, JANGAN CEPAT CAKAP, BERTAQLID BUTA. Ingat, khilaf dalam pandangan itu rahmat Allah. Setiap orang ada pendirian masing-masing, dan kalau kita berpegang dengan sesuatu pendapat yang kita kata rajih, why not explen dengan tahap yang mudah dulu. Bawak dari hukum dan contoh yang selari dengan 'urf masyarakat. Jangan tibe2 kua pasal PNB sebab nak tau pasal hukumnya tak paham2 dan tak terjawab-jawab persoalannya... 
Wassalam.

p/s: TAQLID : mengikut, 'URF : kebiasaan atau adat. RAJIH : paling betul.


Friday, August 12, 2011

Alhamdulillah... Terima Kasih Semua... ^_^

Bismillahirrahmanirrahiim...
Assalamualaikum wbt..





Nie dy laman web AkuISLAM tue. Memang sangat best2 artikelnye kat sini.




Keputusan contest: Alhamdulillah, my name at second place. TQ ALLAH ^_^


Berita nie di sampaikan oleh Kak Bella yang baik mase kami tengah borak-borak dalam fb. Serious, Allah gerakkan hati dy, untuk saya like page akuislam then saya nampak contest nie. By the way, tanx a lot sister!

First of all, mestilah time kasih banyak2 pada family, coz they really support me what I'd done as long tak lawan dengan syara' kan? Time kaseh mama, ayah and adik-adik. Insya Allah, rezeki yang kakak dapat nie kite akan kongsi sama-sama ye... Sikit atau banyak, yang penting kita berkongsi...

Buat barisang kengkawan, rasenye tak tertulis nama kengkawan dan tak dilupakan juga, cikgu-cikgu SKPU saya, SBPI SB and juga lecturer2 KUIS yang turut bagi sokongan. Terime kasih banyak2 atas kesudian meluangkan masa dan kesudian mengLIKE artikel yang tak seberapa yang saya dah tulis. Alhamdulillah.

For my beloved kengkawan, time kasih sebab sokong artikel saya dengan klik the LIKE button! The most of thanks, to my beloved sister, Kak Bella. Walaupun bukan kakak betul, I really appreciate her as my sister, sebab dia sangat baik dan sangat-sangat bersemangat, always pesan kat saya think postive dengan apa pun ujian yang datang. My beloved best fren yang saya tak pernah lupe, Fadzilah Sha'ari. Walaupun dia macam mak nenek suke dok pok-pek pok-pek kat saya, tapi, dialah kawan yang sejati. Susah senang sentiasa ada dengan saya. Semoga berkekalan ukhwah sampai syurga, sahabatku sayang... Buat my geng, Syue, Pah, Dayah, Bie, time kaseh jugak. My DSPI A and DSPI geng, time kasih... And kawan2 fb...sume2 manyak2 time kaseh.

Mesti kalo orang bace postage nie, dapat rasa yang saya sangat gembira kan? Alhamdulillah, SANGAT GEMBIRA! Walaupun tak dapat 1st place, saya xkesah. Rezeki yang DIA nak kasi utk contest kali nie 2nd place. Mane tau contest2 len 1st place? ^_~ Saya terima dan saya sangat bersyukur sebab artikel saya dapat sokongan dan saya harap sekaligus, arikel saya yang banyak kekurangan nie, dapat bagi manfaat pada semua...

Love writing? SANGAT SUKE! Dari kecik saya suke membaca alhamdulillah. Then, bile masuk sekolah menengah, BM saya getting worst dan mama sangat marah. Maintain gred B je. Dia cabar saya, saya sekolah bagus, takkanlah boleh kalah dengan abang sedara saya yang sekolah biasa. Dan..YE! Saya tercabar. Sejak daripada tue, saya pergiatkan balik skill BM saya yang lame dah saya tinggalkan melalui membaca. Mase skolah jugak, saya Form 2 macam tu, saya ada jugak anta karangan kat paper, tak ingat paper ape. Tak silap berita harian. And alhamdulillah, karangan saya terpilih untuk disiarkan dan saya dapatlah sikit saguhati. 1st time dalam hidup dapat cek. Pnye lah sedikit *batak* sebab cek tue cantik! Seyes! Rugi tak tangkap gambar dulu cek tu wat kenang-kenangan. Just ada keratan akhbar tue je mama simpan. Start daripada tue, saya terus cuba mantapkan my Mother Tongue.

Dekat KUIS pun, adalah sikit-sikit saya tulis-tulis artikel nie. Hadiah dy, walaupun bukan DUIT, tapi saya dapat 5 buah buku and bile saya total-total balik harga buku tue, dekat RM80 jugak! Waaaahhh!! Tapi saya tak bace lagi buku-bukunye... Hehehe. Just sempa selak-selak 1 buku panduan menulis by En Sulaiman Salleh, FBM's lecturer. Dia bagi guard line untuk menulis dengan baik... Yang saya paling tertarik, satu ayat dia,

"Hasil penulisan seseorang sebenarnya mencerminkan peribadi sesroang itu. Mengapa pula? Semestinya di dalam penulisan tersebut, penulis turut mengulas sesuatu peristiwa itu dengan menyertakan emosinya, sekaligus memberi gambaran awal kepada para pembaca, bagaimana peribadi si penulis."

Saya tak sempat abehkan bace lagi. Insya-Allah, saya akan bace pasneh.. ^_*
Okey, wassalam... ^_^


Wednesday, August 10, 2011

Nilai Hidayah Allah...

Bismillahirrahmainirrahiim...
Assalamualaikum wbt....

Kali ini nak bicara tentang HIDAYAH. Bukan orang yang bernama hidayah, ataupaun hidayah yang diucap di dalam sebarang kata-kata penutup sesuatu ucapan, namun HIDAYAH kali ini ialah PEMBERIAN ILLAHI kepada HAMBA-HAMBA-NYA  yang TERPILIH.

Bersyukurlah, bila kita diuji dengan sesuatu ujian. Jangan cepat melatah, bahawa Allah tak sayang kite, Allah tak adil, Allah tak penuhi permintaan kita. Ingat, Allah bagi kita apa yang kita perlukan bukan apa yang kita nak.

Sekali hidayah Allah datang bertandang dalam hati seorang manusia itu, tak kisahlah kau non-Muslim ke sebleum nie, kau perempit tegar ke, kau playboy tegar ke, playgirl terhebat ke, hidayah Allah mampu lenturkan semuanya! Percayalah, hanya dengan hidayah Allah, manusia mampu berubah. Tak percaya?

Jom kita susuri sirah nabi, bagaimana baiknya Abu Talib, bapa saudara Nabi kepada anak saudaranya, namun, kerana Allah tidak mengurniakan hidayah kepadanya, umurnya tidak diakhiri dengan asma' Allah. Subhanallah! Dan Allah berpesan pada Nabi, supaya jangan bersedih kerana Nabi hanya mampu menyebarkan ajaran agama Islam, dan tugas memberi hidayah itu adalah dari Allah SWT.

Hidayah yang datang dalam diri kita, hendaklah kita jaga dengan sebaiknya. Peganglah hidayah tersebut agar kita tak kembali kepada kekufuran atau kejahilan kita sebelum ini. Hargai dan jaga dengan sanga teliti, dalam memantapkan iman di hati dan taqwa buat Illahi.

Ya! Bukan mudah untuk bermujahadah menjaga iman, tapi itulah janji Allah. Adakah sesuatu umat itu mengaku beriman sekiranya kita tidak diuji? Jom, saya bawakkan analogi sangat simple. Korang sekarang nie tengah belajar. Hari-hari datang kelas, lecturer masuk, bagi kuliah, bagi tutorial, and before the end of the class, lecturer tanye, ok, ada apa-apa bahagian yang awak tak faham? Mostly, korang akan jawab camnie, "PAHAAAAAMMMM". Then, lecturer kata, "Ok, esok ada ujian mid-term." Korang pun bila sampai masanye jawab exam, taram je lah ikut tahap kefahaman korang and bile lecturer dah marking korang punye paper, yang dapat high marks tu tergolong dalam golongan yang FAHAM dan yang markah tak bape nak ok, tue yang TAK FAHAM. See? Kalau untuk belajar pun ada ujian macam-macam, apetah lagi Allah... Tapi, ujian Allah lagi best ganjarannya dari ape yang kita dapaty ganjaran dunia.


Bile berdoa lepas solat, jangan lupe untuk mintak ditetapkan iman dalam Islam, agama yang haq, minta ditingkatkan kefahaman ilmu agama, minta dimatikan dalam keadaan husnul khatimah dan juga diberikan tempat di syurga kelak, syurga yang tertinggi, setaraf dengan golongan salafussoleh, insya Allah. Jangan asyik dok doa mintak cemerlang exam, mintak kekayaan dunia, mintak pasangan yang baik je... Nak jadi baik tak susah, yang susah tue nak istiqamah jadi baik. Saya? Masih bertatih... ^_^

Yang penting, jagalah hubungan dengan Allah, Allah akan jaga kita lebih teliti. Itu janji Allah...


p/s: dah tukar lagu tema yang lama seba sangat-sangatlah suka lagu nie! penuh dengan nasihat yang hikmah dan menusuk kalbu!


Tuesday, August 9, 2011

Kali Ini Entry Tentang....

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum semua..

Kali nie, seperti yang saya janji pada postage sebelum nie, saya nak post SIKIT kisah untuk dikongsi sebagai iktibar dan renungan terutamanya buat AKHAWAT atau KAUM HAWA atau WANITA atau GIRLS atau LADIES. Kisah mengenai kaum lawan jenis kita, makhluk yang penuh dengan misteri.

By the way, pempuan pun sama. penuh misteri. Ada yang jujur, ada yang khianat, ada jugak yang suke hot-hot ala-ala artis, ada jugak yang jenis slumber dek je. Ada yang susah kita nak jangka dalam dunia sebab apa? Kita hanya makhluk DIA yang DIA tak bagi ilmu untuk singkap perkara-perkara ghaib. Contoh mudah, bile kita mati? Kalau saya suka kat A tapi saya diam je tak kasik tau A, adakah A atau kawan-kawannya atau kawan-kawan saya akan tau? Exactly NOT!

Hari nie, nak kongsi kisah tentang 2 orang lelaki yang sudi berkongsi kisah dorang dengan saya. Nama dirahsiakan. Cukuplah saya labelkan sebagai Mr. A dan Mr. S. Semoga kisah mereka nie, boleh kita buat pedoman okey.

Mr. A
Dah bercinta banyak kali. Ramai2 ex dia nie, dia sayang kat sorang, sampai ex dy kawen ngan lelaki laen, dia tak leh terime. Saya tanyelah kat kawan rapat dia, kenape ex dy kawen ngan lelaki laen, kalo betul kate dorang nie sayang kan? And kawan dy cakap, parent dy xsuke anak p dy dengan Mr. A. Sebab ape, takdelah pulak saye dok tanye. Then, Mr. A ditakdirkan jatuh hati pulak dengan Miss N. Sepanjang yang saya tau cte dorang, they are both loving each other. Sampailah one day, Miss N gtau saya Mr. A cakap canie kat dy.

mcm ni jela...
abg mls nk pk byk2...
ade jodoh kite adelah
xde jodoh kite xdelah
skg nie kite kwn jela
klu awk da jmpe org len pg la...
byk sgt bnde nk pk skg nie
awk bkn menyenangkan sy
lg pening kpala
so kte sngkn diri msg2
okay?

And I'm asking her, what's going on? Dia kata sebab kerja Mr A. Mr. A said that Miss N xsupport keje dy. Mr. A neh keje sbg tukang masak. Dy dapat keje ke luar negara n Miss N really happy fot that, but suddenly fell worry bouz her lover, cemane kalo lover dy tu kene masak bende2 haram. Miss N da tanye mende tu kat Mr. A, and Mr. A kate, kalo kene masak, masak je lah bukan dy makan bende haram pun! Then I said, owhhh cenggitu citenye... Then, sejak dorang declare clash, saya pun cam usha-usha fb Mr. A tu, nak tengok ape dia punye status ke ape ke.. Sebab Miss N seyes sedih, tapi dy kate, dy terima kalau tu yang buat Mr. A bahagia. She said, because she love him full-heartedly and sincerely. Betullah kot, kalau kita sayangkan orang dengan ikhlas, kita akan lepaskan dia jugak kalau dia mintak walaupun benda tu menyakitkan hati kita. I learn too much from Miss N. She always keep on smiling although in her single tears. I really respect her! She was very strong!

Sampailah one day, Miss N told to me, that she suspect her ex (Mr. A) da ade gf baru. And seriously, he admit but not at Miss N, to someone else. Yang paling Miss N terkejut bile gf bru pada ex dy adalah perempuan yang free-hair. So I told her, he is not the best for u. Kau tak rugi pape pun sebab dy yang rugi tinggalkan perempuan yang baik n setia macam ko... Just forget that DESPERATE man!

Mr. S
Kawan lame Miss N. Kenal dari Form 3 through chatting. Then, lame contact, Mr S datang balek mase Miss N form 5. Melamar... Miss N simpan janji Mr. S. Then, lameeeee gile da xcontact. Kire biasenye Miss N yang akan tanye kaba, bile da lame gile tak contact. Tue pun payah gile nak balas. Kadang tak berbalas pun walau dah berathun-tahun xcontact. So, Miss N diam je. Beranggapan Mr. S dah jumpe someone special and dia tak moh ganggu. Sampai lah awak tahun ritu Miss N kate, Mr S contact dy balik. Dalam agak2 mengayat Miss N. Dan secara jujurnya, Miss N gtau dy in a relaionship dengan Mr. A. Mr S xcaye and keep on contact but Miss N xlayan sebab dia kata canie, "Aku seriously sayangkan Mr. A, so i've no reason to betray this love." Ok fine. Bagi saya pun, nonsense je layan lelaki camnie.

Tak lame lepastu, Miss N kate, Mr. S carik dy. Try lagi mengayat-ayat dia. And yang paling mengejutkan, Mr. S tanye Miss N, awak sudi x jadi isteri saya? Then, Miss N macam mengelak nak jawab n take time. So, last-last-last... Mr. S admit dy ada masalah dengan gf dy. Then Miss N just treat him as a friend, give the best advise for their relation ship coz she can see, how Mr. S was very weak when faced problem of love. So, Miss N bantu sedaya upaya Mr. S, cakap kat dia jangan sangat lemah hanya sebab wanita. But Mr. S macam refuse untuk dengar nasihat Miss N. Till one day, Miss N told me, she saw that Mr. S and his gf already ok. Da fren balek dlm fb and Miss N really happy. Sebab dia kata, at least dy dah tolong sedaya upaya and Miss N sendiri bagi pilihan kat Mr. S, kalau dia betul-betul sayang kat gf dy, go to her. And Miss N will be fine.

And sekarang, Mr. S langsung dah xcontact Miss N. Dulu waktu de masalah bukan main, xberdan2 nak call, cte masalah. Dekat sejam lebih. Miss N dengar je and advice mane2 yang patut. But when they are ok? Ade Mr. S dengan berbaik hati nak g tanye Miss N, how are you sume? No and never!

Ok, tue cerita yang saya kongsi dari Miss N. Nie pulak komen saya pulak. Mr. A gile senang nak declare clash and cari pengganti kau. So, memang secara dasarnya dy memang tak cintakan kau full heartedly fren... And ko tengok sendiri, xsampai bape lame korang clash, he already get ur replace. Lelaki hape camnie. Memang tak berape nak berguna jugaklah cmnie....

Mr. S plak, dy menggunakan kebaikan ko untuk manfaat dy. Mase dy xde teman cerita, dy carik kau. Bia lah weh. Dunia nie berputar, keja kat atas kejap kat bawah. Tak yah nak risau sangat pasal dorang, coz ALLAH will PAY THEM for EVERY SINGLE yang dorang ddah buat pada ko Miss N...

Miss N, how much I lobe u as a fren. Takyahlah nak caye ngan lelaki. Susah nak cari lelaki sejati nie. Bak kate Fatimah Syarha, perempuan pun memang kene usaha, tapi dengan cara mensolehahkan diri. Tak perlu cari lelaki, kalau pun diorang BAIK, belum tentu agamanya mantop. Serahkan diri pada ALLAH insya Allah dia akn beri yang terbaik unuk kite. Miss N, u is a very strong girl!!! Really! May Allah always bless u dear..

Saturday, August 6, 2011

I'm Back!

Bismillahirrahamnirrahim...
Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, dah selamat Allah panjangkan usia saya untuk hidup dan memperbaiki ibadah dan kekurangan diri dalam ibadah sepanjang Ramadhan ini. Alhamdulillah masih merasa menghirup udara siang dan malam yang free yanpa sebarang charge dari Allah SWT... Kalo tengok balik kat blog saya nie, atas sekali saya tulis, Di Sini Aku Menulis Dari Hati. So YES! Memang kat sini, kat blog saya nie tempat saya menukilkan pandangan atau meluahkan siki-sikit yang tersirat di hati. Bukanlah sume benda kite leh kongsikan tapi prinsip saya, benda private cane skali pun, saya BOLEH kongsikan pada sapa-sapa yang tanya, sebagai PEDOMAN untuk hidup. A;hamdulillah, Allah kasik peluang saya menaip kat blog, sebab lately sgt busy. ^_^






Alhamdulillah, Allah sayangkan saya. Semalam, DIA uji saya dengan sakit kepala. Mama tengok saya cam dah kronik, mama suh saya berbuka, saya yang taknak. Sebab ase okey je.. (Padahal menahan jugaklah sakitnye...haha) Tapi, memang lepas je Isyak semalam, saya dah pengsan da trus atas katil sampailah mama kejutkan saya sahur. Aiyyaaaaaaaaaa sahur pun mama yang kejutkan. Sebab saya anak yang manja, comel, mengada-ngada. Kikiki. Hari nie tadi alhamdulillah, mule2 cam sakit perut tapi try wat dunno je, sakit tue hilang. Alhamdulillah sangat sebab Allah kasik peluang untuk saya terawih lagi malam nie.

Tadi, ditemukan dengan dua orang adik-adik pempuan, umo dorang, sorang dajah 5 and sorang lagi form 1. Agak bising, mula nya macam nak marah tapi...saya cube cool. Mane de Rasulullah SAW ajar kite marah orang kalo nak tegur salah dia kan? So, saya pun dengan ringan mulut ta'aruf sikit2 dengan adik2 nie. Dorang banyak tanye saya sal kemusykilan terawih (sebab dorang sebelum tu tanya saya belajar kat mane. kelaka je budak2 neh..) Alhamdulillah, Allah takdirkan saya untuk bertemu dengan dorang, terangkan tentang kemusykilan rakaat dalam solat terawih...

Saya jugak bersyukur, sebab saya ade join satu contest nie, kat blog Aku ISLAM. Writing contest, dia kate tules je ape-ape artikel. Saya pulak, engat nak copy paste je dr satu postage dalam blog saya nie yang bertajuk 'Jangan Gunakan ISLAMIK Kalau Tak Faham' Tapi last2 saya edit jugak sebab saya tengok yang postage saya nie ayat dy rock and roll. Haaaa macam saya tuleh skang nie lah. Editlah ayat konon2 cam nak wat karangan SPM bak kate Sensei saya. Haiyyaaaaa Sensei3... Ape-ape pun kat blog nie, saya nak ucapkan jutaan terima kasih kepada yang sudi membaca dan berdouble-triple sayang (bodek3... =p) pada yang sudi MEMBACA dan MENGLIKE artikel alhamdulillah hasil karya sepenuhnya dari saya mengikut apa yang Allah SWT dah ilhamkan. Moga hendaknya dapat memberi manfaat pada yang membaca untuk renungan kita, bukan sekadar renungan, namun kena jugak cuba UBAH ape yang kite boleh... ^_^ Sape yang tak bace lagi artikel saya nanti boleh tengok kat link nie ye, bukak lah kat Enchik Google. Hehehe

http://akuislam.com/blog/contest-aku-islam/realiti-%E2%80%98islamik%E2%80%99-dunia-penyiaran/

Namun, dalam-dalam saya dok promote tentang artikel nie, saya selalu ingatkan diri saya, jangan hanyut sangat dengan nikmat yang Allah bagi. Jangan lalaikan solat, gadaikan ape2 yang sepatutnya demi nak promote artikel nie. Kadang-kadang mase ngah promote tetibe mama panggil suh g sidai baju (pasal syok sangat depan laptop engatkan dah siap sidai baju...hahaha) Kene TUTUP dengan hati yang rela (walaupun macam xbape nak rela...hahaha) sebab, ikut perintah ibu bapa tue LEBIH PENTING dan LEBIH BESAR PAHALANYA dari promote artikel yang tak seberapa nie.

Pagi tadi mase sahur, bukaklah TV3, tengok Kalamullah. Saya tak penah tengok pon sebelum nie, pagi tadi Allah takdirkan saya untuk tengok. Dia show pasal dak-dak tahfiz, skolah2 rendah lagi dah menghafal al-Quran. Mama said, "Sejuknya hati kalau anak-anak macam nie.. Memang elok hantar g tahfiz dapat dunia akhirat. Cume tahfiz yelah, mahal sikitlah... Tapi, orang ada duit jalan je..." Perghhh sangat lah touching! Sebab diri nie pun tak mampu nak hafal berjuzuk-juzuk kitabullah itu... Pagi tadi dia tunjuk kat satu skolah tahfiz, located at Shah Alam. Da lupe pulak name sekolahnye ape.. Then, saya jawab camnie kat mama, "Takpe ma... Kakak nak belajar sungguh-sungguh, belajar tinggi-tinggi, mudah-mudahan dapat kerja gaji besar. Ada duit, mampu nak hantar anak-anak kakak t sume g tahfiz." (Owh, jauhlah sudah terberangannye) Tapi, memang itulah impian saya. Apabila Allah dah pertemukan saya dengan lelaki yang sejati itu, saya harap kami dapat merancang sebaiknya untuk pembentukan lama'-ulama' masa akan datang. Siape lelaki sejati itu? Wallahu a'laam... Saya masih belum ada jawapannya dan semuanya masih dalam peliharaan Allah...

Tibe-tibe pulak cakap pasal lelaki yang dijanjikan Allah nie, nak ingatkan hati nie balik, jangan mudah menyerahkan hati pada yang belum haq. Ape yang 'dia' tengah buat sekarang ye? Saya doakan'nya' supaya terus dipelihara imannya, diperteguhkan lidah'nya' dalam menyatakan yang haq dan meningkah yang batil, agar 'dia' terus gigih dan tak pernah berhenti mencari ilmu Allah di samping 'dia' mengukuhkan ilmu duniawi untuk kemaslahatan umat sejagat. Ya Allah, Kau saja yang tahu siapakah 'dia', maka Kau pelihara 'dia' sebaiknya, permudahkanlah urusan'nya'. Asyrafiah...yakinlah dengan janji Tuhanmu. Bahawa DIA telah menetapkan seorang lelaki yang terbaik, yang sama bandingannya dengan kamu. Ya Allah, moga 'dia' lebih bak dari aku sebab aku nie sangat teruk... (Nak orang baik, kenelah betulkan diri kan?) ^_~. Teringat satu quote dari fb sorang akak neh, kalau kite suke kat someone, takyah cakap kat orang tapi cakap kat ALLAH... Yup! Cakap pada ALLAH, kalau tak kesampaian, itu dikira jihad. (Tapi ase nak doa bagi sampai dapat...hehehe =p)

Okey, next entry saya nak cite pasal lelaki pulak. Special page! Bile nak postnye, tengok lah pada senggang mase yang ada. Nie pun baru berpeluang nak tulis lepas lame da xmnulis. Ok, jumpe lagi sume... Salam..





Monday, August 1, 2011

Realiti ‘ISLAMIK’ Dunia Penyiaran.

Bismillahirrahmanirrahiim...
Assalamualaikum wbt...

Dunia penyiaran di Malaysia hakikatnya semakin maju dan sejajar dengan usia kemerdekaan negara ini yang semakin meningkat. Dari sudut kaca mata saya mengenai dunia penyiaran kini, mana-mana siaran semakin sarat dengan pengisian program ilmiah dan juga berteraskan konsep dakwah. Malah, wujud pula saluran baru, iaitu TV Al-Hijrah yang membawa konsep siaran berteraskan garis panduan Islam. Contoh jelas yang dapat kita lihat daripada senarai program-program yang disediakan oleh pihak media penyiaran, seperti TV3 yang menyediakan program Al-Kuliyyah, TV9 pula dengan susunan rancangan ilmiah seperti Tanyalah Ustaz, Tanyalah Ustazah, Halaqah Sentuhan Kalbu, Usrah, Semanis Kurma dan TV Al-Hijrah seperti Madrasah Akhlak, Jalan Orang Mukmin (JOM). 




Jelas, kesedaran mencintai Islam semakin menyubur dalam jiwa segenap lapisan masyarakat kita hari ini namun, konsep Islam sepenuhnya masih belum diterap secara meluas, lantaran kurangnya pemahaman mengenai Islam itu sendiri. Ironinya, begitu ketara sekali jumlah-jumlah filem yang diterbitkan untuk menerapkan konsep ‘Islamik’ dalam setiap jalan cerita yang dipersembahkan. Namun, apa yang dikesalkan ialah apabila penerapan unsur-unsur Islam yang cuba dipersembahkan dalam dunia penyiaran masa kini masih belum menepati setiap inci piawaian Islam yang sebenarnya.

Jadi, atas dasar apa saya berkata sedemikian? Secara jujurnya, saya juga merupakan salah seorang daripada jutaan penonton yang turut menonton cerita-cerita seperti Syurga Cinta, Aku Masih Dara, Nur Kasih, Nur Kasih The Movie dan Tahajjud Cinta. Saya berbangga kerana barisan para pengarah filem kini berusaha menerapkan nilai-nilai Islam dalam karya mereka, contohnya, menerapkan unsur menutup aurat-unsur bertudung. Alhamdulillah, anjakan paradigma kepada jalan kebaikan semakin terserlah. Namun, dari sudut lain seperti konsep bersentuh tangan antara para pelakon yang melakonkan watak sebagai suami isteri misalnya masih belum terhapus secara tuntasnya. Mungkin manusia yang kurang arif akan berkata: 

"Alaaa perlahan-perlahanlah bab agama ni. Sikit-sikit. Kire baguslah dia nak buat cerita yang pakai tudung. Kalau takde adegan sentuh-sentuh antara suami isteri nie, jalan cerita dia mesti nampak tak real.."

"Rilekslah, bab agama nie mana boleh paksa-paksa. Kena ikhlas dari hati.... Kalau tak ikhlas rugi je bertudung semua-semua tu..."

Jangan perlekehkan kemudahan agama Islam. Betapa banyaknya rahmat dan nikmat yang Allah sudah pinjamkan kepada kita selaku hamba-Nya, tetapi bagaimana pula kita yang bertaraf hamba ini memanfaatkan setiap kurniaan yang diberikan oleh Tuan kita, yakni Allah S.W.T? Mari kita perhatikan konsep agama Islam yang dijelaskan oleh Allah, di dalam surah al-Baqarah [2] ayat 256.

"Tiada paksaan untuk memasuki agama Islam..."

Betul. Memang tidak pernah sekalipun Allah memaksa umat manusia ini untuk memeluk agama Islam. Tetapi, Allah S.W.T. telah mengutuskan 25 orang rasul untuk menyeru kepada kebaikan bermula daripada bapa segala manusia, iaitu Nabi Adam A.S. hinggalah ke junjungan teragung, Nabi Muhammad S.A.W. Allah juga telah menukilkan di dalam al-Quran, kesinambungan ayat mengenai paksaan dalam beragama ini iaitu di dalam surah ali-‘Imran [3] ayat 19 yang berbunyi:

"Sesungguhnya agama di sisi Allah adalah agama Islam..."

Jelas dan tiada ragu atas firman Allah SWT. Islam itu meliputi segala hal, yakni dari sekecil-kecil perkara hinggalah sebesar-besar perkara. Begitu jugalah pengaplikasian konsep Islam itu sendiri dalam bidang komunikasi dan media massa. Biarpun al-Quran telah diturunkan sejak 822 tahun yang lampau, namun isi kandungannya tetap terpakai secara totalnya daripada umat yang terdahulu hinggalah umat Islam saat ini. . Dalam kaedah fiqh ada menyebutkan,

إذا اجتمع الحلال والحرام غلب الحرام
Yang bermaksud, "Sekiranya bercampur yang halal dan yang haram, maka dimenangkan yang haram."

Konsep yang ingin diperjelaskan di dalam hal ini ialah apa yang haram itu hukumnya tetap haram dan tidak akan berganjak melainkan wujudnya darurat-darurat tertentu. Takkan berubah menjadi sesuatu yang halal walaupun terdapat unsur halal di dalam unsur pembikinan sesuatu cerita. Sama-sama kita perhalusi bidang penyiaran sekarang, walaupun pada hakikatnya, watak-watak dalm cerita tersebut bertudung, tapi tetap mengandungi unsur-unsur yang haram dalam cerita tersebut. Bertudung dah cantik, tapi dirosakkan dengan bercampurnya adegan-adegan persentuhan antara yang bukan mahram, maka hukumnya hukumnya tetap haram.


Betapa sayangnya Allah kepada hamba-hamba-Nya, menjaga kita secara terperinci, tidak mahu kita tercampur walaupun sedikit dengan benda-benda yang haram. Kita pula bagaimana? 

Anda penah menonton cerita Ketika Cinta Bertasbih 1 & 2? Bagi saya, cerita ini mampu menepati piawaian Islam. Jalan ceritanya sangat menarik ditambah pula dengan watak-watak lakonan yang bersih daripada unsur-unsur ikhtilat yang melampaui batasan Islam. Dalam cerita ini juga ada memaparkan babak pernikahan, pasangan suami isteri, komunikasi antara adik-beradik, tetapi tiada babak yang sewenangnya mereka berpegang tangan walaupun mereka memegang watak sebagai suami isteri dalam lakonan tersebut. Mesej cerita ini juga jelas disampaikan kepada para penonton. Dan bilangan penontonnya juga tak kurang hebatnya dengan filem-filem lain, malahan mungkin lebih ramai!






Tiada unsur bersentuh walaupun mereka melakonkan watak adik-beradik.

Pilihlah hiburan yang betul. Islam tidak sesekali melarang umatnya untuk berhibur sebagaimana firman Allah di dalam surah al-Jumu’ah [62] ayat 11 yang bermaksud:


"Dan apabila mereka melihat perniagaan dan hiburan, mereka meluru ke arahnya dan meninggalkanmu berdiri (ketika berkhutbah) katakanlah apa yang ada di sisi Allah itu lebih baik daripada hiburan dan daripada perniagaan dan Allahlah sebaik-baik pemberi rezeki."


Bersama-samalah kita cakna tentang kepentingan memilih hiburan yang menepati garis panduan syara', melengkapi syarat syara'. Pilihlah sesuatu yang yang sempurna dari pandangan Illahi untuk kesejahteraan dunia dan akhirat, insya-Allah... Wassalam…