Friday, October 14, 2011

Usah Kecewa Sayang.... Bila Dia Bukan Milikmu ^__^

Bismillahirrahmanirrahiim...
Assalamualaikum wbt...

Hari Jumaat yang tenang nie mood tibe-tibe nak tulis pasal mende nie... Sebab fenomena sekarang nie ramai yang cepat melatah bila kecewa, nak2 lagi bila dah terjebak dalam dunia cinta neh.. Okey, let we start our discussion!

Anda pernah menyukai seseorang dalam diam tetapi dia sudah mempunyai pilihannya? Anda pernah menyayangi seseorang dengan sepenuh hati anda tetapi akhirnya anda ditinggalkan? Okey, boleh sambung bace artikel nie kalo penah.. Hahaha gurau aje... Kalo xde pon boleh jugak bace untuk isi masa atau mencari ilmu daripada pengalaman orang lain...

Saat kau perlu melepaskan seseorang, jangan kau rasa sedih... Saya pernah terbaca artikel nie dan nie. Seriously sangat menarik. the 2nd article is the winner utk peraduan menulis yang dapat 1st place. Best sangat untuk bace2... Dan lagi satu, artikel dari blog Dr. Cinta.

Betul, kita sebagai manusia takkan terlepas dari ujian hati, sama ada menyayangi seseorang, mencintai seseorang, menyukai seseorang, membenci, memusuhi, mendendami... Sume tue berkaitan hati kan? Betapa susahnya sekeping hati nak dijaga berbanding kuku tangan, kuku kaki, kulit muka... Semua yang zahir itu mudah dijaga daripada yang dalam-dalam nie... Terutama sekeping hati. Dan konflik hati ini tidak terhenti pada perempuan sahaja, tetapi juga lelaki...

Kite selalu kan bace report kesihatan sakit jantung or sakit puan or sakit tuan or ortopedik and so on yang berkaitan dengan masalah kesihatan nie. Kita boleh tau, cure of cancer or anything else but did u have ever heard at the news abot the report on the shape of the frustration? *eh cam pelek je ayt nie...hantam sajalah...* Penah tak kite bace report doktor kat surat khabar atau kat tv, doktor jumpe antiseptik atau antibiotik yang superb untuk merawat kehancuran hati yang frust? And kalo jumpe, saya rase takkan ade sape nak rasa serik untuk terlibat dalam dunia frust nie. Pasal ape? Sakit je g amek ubat, pastu hilanglah. Then, frust lagi and lagi, takkan menitikkan air mata. Haha Betul tak?




Tapi sebenarnya, bila kita kecewa dalam bercinta, ubatnya hanya satu. kembali pada Allah. Kembalilah sedar dari lamunan yang asyik, khayalan yang melenakan kita selama ini, atas dasar apakah cinta yang kita bina selama ini? Adakah berlandaskan jalan yang DIA redhai? Adakah mengikut proses yang betul? Sudahkah kita ini siap sepenuhnya untuk berkomitmen dalam percintaan? Nah, di situ kita duduk sejenak, muhasabah diri. Bahawa kita ini sebenarnya sudah jauh tersimpang dari jalan cinta-Nya... Kita sudah enak bergelumang dengan noda dan maksiat tanpa kita sedari. Dan ALLAH pisahkan kita darinya kerana Allah terlampau sayangkan kita. DIA Maha Mengetahui, andai cinta kita dengannya tetap terus, kita mungkin hilang kawalan diri dan terjebak dalam kancah zina. Siapa tahu melainkan Yang Maha Mengetahui... Relakanlah DIA memisahkan kita dari dia, daripada DIA meninggalkan kita...



Maka, apabila seseorang yang kamu sukai dalam diam mempunyai pilihannya sendiri atau seseorang yang kamu cintai pergi dari cinta yang kamu bina, biarkanlah. Lepaskanlah dia pergi mencari kebahagiaannya... Andai dia yang terbaik buatmu, maka DIA akan menyatukanmu semula. Tapi, andai dia tersurat bukan buatmu dan bukan kamu yang menyimpan rusuk kirinya, maka tenanglah. Buatmu yang terbaik, dan lebih baik dari dia. Yakin pada janji tuhanmu. Yang penting, tak usah terburu-buru mengejar cinta dia yang belum pasti, tapi dalam senggang masa yang bersisa, tadahlah siraman cinta Illahi yang tulus buatmu, buat kemakmuran sejagat. Hinakanlah dirimu pada-Nya kelak DIA memandangmu dengan rahmat-Nya. Biarkan cinta manusia berlalu pergi asalkan cinta Illahi kukuh di hati.

Akhirnya, ingin kutitipkan sepotong do'a buat amalan kawan-kawan yang kekecewaan... Semoga bermanfaat ^__^




p/s: mase menaip sambil minum air teh o suam, dengar lagu Mengemis Kasih by Raihan, lagu Shalala by Vengaboys, tiba-tiba ada satu perasaan yang pernah ada datang menerpa....

4 comments:

  1. i love readg this....thx kwan...

    ReplyDelete
  2. most welcome kawan
    tak moh sedeh2 ye
    Allah always for us ^__^

    ReplyDelete
  3. akak suke ni :)..thanks for the knowledges asy

    ReplyDelete
  4. tanx a lot too akk for reading.. :)

    ReplyDelete