Tuesday, September 10, 2013

Akibat Lama Tak Berblogging.

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Fuh! Fuhh! Fuhhh! Ok, ni bukan sebab tarik nafas lega eh, tapi saebab nak buang habuk yang dah bersarang kat blog nie. Actually, I totally miss to wirte some two thing kiat blog nie. Rindu! Sangat rindu! Namun, apekan daya, bila sebelum-sebelum nei, dihujani kerjaq yang melampau-lampau. *ade ke istilah gtu* Tapi alhamdulillah sangat sekarang free lah siket, walaupun ada sikit-sikit busy. 

Banyak cerita tak kesampaian nak cerita. Start dari keajaiban mid-term, apa yang bberlaku masa raya, dan kerja-kerja assignment yang line-up mintak dihantar. Terbaru, cerita tentang tajuk tesis!

Keajiaiban masa mid term. Tak tahulah kenapa sem nie super duper triple saaaaaaaaaangat malas tau study. Adoiii tolonglah wahai diri. Belum cukup hebat untuk tak nak study tau! Mid-term yang saya rasa macam memang tak baca sampai habis. Semua subjek pun macam tu, takde subjek yang habis baca. Yang habis baca pun, jadi kacau-bilau sebab di'trick' oleh soalan. Haha! Padan muka! Subjek yang paling saya terkesan sekali, subjek Dirasah Nasiah.. Subjek nie kalau belajar memang best, nak menghafal ape yang dalam buku memang not my type. Saya bukan jenis reti nak ngapal word by word buku arab. Dah lah menghafal slow.

So, biasanya saya mengamalkan untuk fahamkan content, kang masa exam, pepandailah goreeeeeeeeeeeeeengg! Masa tu, tah apa-apa perkataan yang keluar pun, hentam sajalah labuuuuu. Memang saya berderau sangat masa mid term subjek ni, sebab baaaanyak sangat tak habis baca. Soalan pulak keluar apa yang saya tak baca, tapi alhamdulillah, saya macam terngiang-ngiang apa yang ustaz ajar masa dalam kelas. Ya Allah, bersyukur sangat sebab Allah SWT sangat baik hati tolong saya yang pemalas nie. Teringat, ada sorang kawan dia siap offer nak bagi jawapan sebab dia nampak saya ada yang tak boleh jawab. I say no. Saya nak markah tu ialah markah hasil usaha saya dengan bantuan Allah dan bantuan doa mama dan ayah. Mungkin, ada yang baca saya cerita nie, komen saya poyo, bajet bagus. Terpulang, tapi ini yang saya alami sendiri.

Dan result alhamdulillah, terkejut sangat. Tapi tak full-mark lah. Haha! Masa sebelum mid-term, saya cerita dengan mama, saya tak habis baca lagi. Saya tak tahulah ape yang saya jawab nanti. Mama opkos lah marah, sebab asal saya kat rumah, download cerita, facebook, tah apa-apa lagi benda tak berfaedah saya buat. Ada lagi paper mid term len yang tak dapat. Cuak!

Masa raya, saya adalah orang yang raya tak berapa nak raye. Mane taknye, mase tu kene Chicken Pox. Orang ramai cakap, umur dah 23 baru nak kene? Habis kau ningat, yang aku boleh cipta sendiri penyakit neh~ Tah pape lah.. Tapi, ok lah daripada kene lagi lambat, kan~ Memang hilang mood beraya, walaupunh duit raya tetap dapat. Heeee. Paling tak boleh tahan, saya dapat tugasan subjek Metodologi, kene buat obeservation cara menyambut perayaan di kawasan rumah masing-masing. Even saya tengah Chicken Pox, still beraya jugak tau, untuk collect data! Haha Walhal memang kaki jalan~

Dua minggu berturut-turut tak silap saya, mula lepas je raya, semua assignment macam mula memunculkan diri nak mintak disiapkan. For the first time, saya ponteng kelas Hifzul Quran semata-mata siapkan assignment nak kene submit and present petang tue jugak. Ya Allah, perangai. Saya sangatlah menjaga bab-bab kelas nie.  Bukan memperlekehkan kelas Quran, tapi sangat darurat untuk saya ponteng sebab nak siapkan assignment. Saya ingat lagi, menggigil tangan saya masa print kerja tu. Padah buat kerja last minute. Padan muka!!! Ada jugak assignment yang sempoi je buat, iaitu subjek Entrepreneurship. Keje temubual usahawan, dapat free gift tau! Best! Haha

Produk Annabella.  Produk Kecantikan yang diusahakan secara semula jadi.

Muhsinah, Wan Haryati, Norazrieamah, PENGASAS ANNABELLA, Noor Ayu, Siti Nur Asyrafiah, Nurhafizah.

Pengasas Annabella, Puan Nabila bersama suami tersayang.


Cerita terbaru, TAJUK TESIS DEGREE! Wahhhhhhhhhhh! Dah sampai masanya untuk buat tajuk tesisi Insya Allah, tak lama lagi akan cuba menghabiskan tesis dalam jangka masa yang ditetapkan. Masa diploma, tajuk tesis saya, "PENSABITAN NASAB ANAK SYUBHAH DAN HAK-HAKNYA: SATU KAJIAN." Diselia oleh Ustazah Norul Huda. Alhamdulillah, sudah lepas yang diploma. Sem nie kami amek subjek Metodologi Penyelidikan, tujuannya untuk belajar lebih mendalam tentang cara buat tesis. Kami kena sediakan tajuk tesis, seorang satu. Tajuk main-main lah.. Nak buat tajuk tu untuk serious tesis pun boleh jugak. Sayapunya tajuk tesis main-main, "PENGGUNAAN DNA DALAM PENSABITAN NASAB ANAK: SATU KAJIAN." Kalau malas nak fikir banyak, boleh lah amek je tajuk nie, guna untuk serious tesis. 

Tapi, untuk tesis degree, saya mencabar diri saya untuk pegang kitab Barat. Saya cabar diri saya untuk buat kajian dalam bidang civil law. Walaupun student KUIS nie kalau budak-budak law, law syariah ialah majority kami, dan civil law ialah minor. Elok pulak sem nie Allah rezekikan untuk saya belajar subjek Undang-Undang Tort. Saya mula-mula macam nak purpose subjek DNA, tapi bila memandangkan akan melecehkan pensyarah penyelia saya untuk sahkan tajuk, maka saya tetapkan hati untuk mencabar diri saya membuat sesuatu yang lebih mencabar, dengan pilih tajuk yang mencabar jugak, iaitu.....


"KESAN DALIHAN CUAI SUMBANGAN DALAM PENENTUAN KADAR GANTI RUGI TUNTUTAN PLAINTIF: SATU KAJIAN."

Satu lagi tajuk yang saya purpose,

"KECUAIAN GURU DI SEKOLAH: SATU KAJIAN MENURUT UNDANG-UNDANG TORT." 

Saya sangat berharap dapat tajuk yang pertama. Tapi tajuk kedua nie macam susah.. Kurang bahan tapi kebanyakan bahan dalam bahasa Melayu. Tajuk pertama yang saya nak buat, banyak bahan tapi dalam Bahasa Inggeris. So what? Sampai bile nak terima orang labelkan, budak law KUIS low bahagian English? No! Insya Allah, i'll prove to all of you.

Bila kita betul-betul nak, kita akan bersungguh-sungguh untuk capai apa yang kita nak. Kita akan sanggup untuk lalu atas duri sekalipun kalau itu cabaran yang mesti kita tempuh untuk capai impian. Mama pernah cakap pada saya, "Kak, apa pun impian kita, kita mesti capai. Go3!" Nampak macam kelakar je mama cakap macam tu, tapi itu yang membuatkan saya bersemangat waja. Alhamdulillah, saya masih dikurniakan Allah kedua ibu bapa yang masih panjang usia, yang masih sangat sayangkan kami adik-beradik.

Tadi saya lalu dekat PKK, ada konvokesyen. Saya terdengar orang dalam dewan tu cakap, "diumumkan, mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama" meremang bulu roma saya dengan word KELAS PERTAMA. Bertanya pada diri sendiri, mampukah aku hadiahkan anugerah itu kepada kedua ibu bapaku untuk membalas susah payah mereka menanggung aku di KUIS? Yup, senang nak dapat title FIRST CLASS DEAN, tapi percayalah. Sangat susah nak kekalkan... Tips nak dapat? Jaga hubungan dengan Allah, parent, lecturers, study. Insya Allah dapat. Nak kekalkan? Kena kuatkan semangat untuk terus up kan diri dan jangan cepat rasa cukup dengan apa yang kita dah ada. Realitnya, kita cepat ALHAMDULILLAH dengan result yang kita dapat. Bukan saya mengajar untuk tidak bersyukur, tapi apa salahnya kita kerah diri untuk dapatkan yang lebih baik? Lagipun, dengan komitmen semata-mata sebagai mahasiswa, tak banyak lagi tangungjawab, kenapa kita tak boleh buat? Peringatan untuk diri sendiri yang sentiasa leka.

Eh, oklah~ Panjang pulak membebelnya... tu lah, lame sangat tak berblogging. Lepas nie nak berjalan ke pasar pulak bersama roomate. Jumpa lagi~ Thanks for reading coretan yang panjang menggila nie.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment