Friday, June 28, 2013

New Journey!!!

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt..

Beloggggggggggggggg! Sesungguhnya saya rasa rinduuuuuuu sangat nak menconteng di blog. Dah berapa kali, masa saya cari maklumkat kat cc atau library, saya dah bukak bahagian blog. Then, baru nak tulis word ASSALAMUALAIKUM, I need to get off from blog. Sebab saya rasa, ada kerja yang ;lebih penting untuk aya settlekan, daripada blogging. But seriously, I do miss my blog. Lame tak bercerita. Ada kawan yang tanye, "Eh, ko dah tak memasak ke cuti hari tu? Biasa rajin post dekat blog." Haha Memasak tu bukan musim okey~ Memasak go on macam biasa, cuma nak post kat blog tu bertangguh... Gamba dah amek tapi tak masukj-masuk lagi. Haihhhh malas laaa. Ada jugak orang tegur, "Lame tak tulis blog?" Saya cuma boleh menjawab, saya busy. Yup, walaupun saya tak sebusy kawan-kawan yang ada meeting program etc, tapi saya rasa kat KUIS hidup saya pack. Bolehlah nak dikatakan bernafas hanya masa tidur. Hahaha

Okay, btw entry yang tertunggak ialah saya nak perkenalkan barisan lecturer-lecturer saya sem nie. One thing ynag saya boleh comment untuk sem nie, sem nie sem baru bermula nak busy-sebusy-busynya. Satu benda penting, even sesibuk mana pun saya, ianya takkan menyekat masa saya nak balik rumah. I dont care ada program ape pun, when I say I wanna be at home, I'll. Full stop. 

Sem nie dah masuk minggu ketiga. Entry nie mungkin dah macam lewat siket but I dont care. Sem nie ialah sem paling tinggi credit hour yang saya amek, 19 credit hour. Kalau ada budak2 IPTA baca my postage nie, mesti diorang gelakkan, sebab diorang punye credit hour 20 above. Never mind, we are in different shoes~  

First, subjek arab, Ustaz Syukri yang aja. Ustaz yang sempoi, tapi setiap minit adalah berharga bagi beliau. Punctual. Dan dia suka ingatkan kami, jangan stress dalam kelas bahasa Arab. Saya tak stress, tapi kadang-kadang termengantuk tu yang buat saya stress. 

Second, subjek Entrepreneurship. Subjek nie sebenarnya ok-ok sahaja, tapi kene cop depan-depan la kalau nak clear dengar suara lecturer sebab microphone sentiasa problem. Subjek nie diajar oleh Puan Suhaila. Lembut orangnye. Ayat beliau yang paling saya nak gelak kuat-kuat ialah, "Kenapa awak taknak duduk depan, wak? Saya bukannya makan orang, wak. Saya nie lagi kecik dari awak-awak semua." Hahaha Biasalah Puan... Tempat besar, masing-masing ada tempat pebret masing-masing... Hehe

Third, subjek Dirasah Nasiah. Ustaz Shuhadak yang ngaja. Macam biasa, selalulah ketawa walaupun beliau buat lawak perli. Makin besar kami, makin banyaklah kene perli, sebab al-'ilm fis sutur, wa la fis sudur.. Tu yang tak habis-habis kena perli. Tapi best. Baca kitab arab lamaaaaaa. Mughni Mughtaj. Sekarang starting belajar bab nikah. Ustaz dia suka test kami punya pengetahuan, yang sememangnya kami tak berapa tau. Benda-benda yang kami tak berapa tau tu lah yang disuruhnya jadikan kerja rumah. Tapi baguslah, menambah ilmu, bukan semata-mata penuhi 'kerja rumah'.

Forth, subjek Metod. This subject more to the practical, teach and guide us, how to built up a quality thesis. Thesis secara jujurnya benda yang paling aku suka. Sebab apa? Tesis ialah kita mengkaji sesuatu tajuk dengan lebih mendalam. Lebih seronok bila itu tajuk yang kita suka. Dan saya pulak memang sangat suka menulis. So, tesis nie memang kene lah dengan jiwa saya pendek kata. Puan Zanariah yang ajar. Tak sabar nak tunggu feedback Puan tentang tajuk-tajuk yang kami usulkan untuk buat tesis olok-olok kami *sem nie je, sem depan, real thesis*

Fifth, Hifzul Quran by my new mentor, Ustaz Hairulfazli Mat Som. Best. Kelaka. Tegas dalam kelakar. Ok, benda yang paling penat nak gelak sampai hari nie, when our first class, kitorang dah tutup quran dah sebab dah nak end of class. Then, ustaz cakap, saya nak bagi doa pada kamu nie biar senang kamu nak menghafal. Aku dan adalah jugak kawan-kawan yang lain dah siap-siap keluar pen dan pensil nak tulis doa tu. Then, ustaz cakap, "Ok, ini doanya. Allah humma PAKSA" Masa aku dengar Ustaz tu cakap PAKSA, serius aku blur. Aku try revise balik, ape mende word arab, kata dasar PAKSA nie? Ape maksudnya? Rupa-rupanya, PAKSA in MALAY VERSION. Harghhhhhhhhhhhhhhh. Stress tiga saat~

Sixth, Undang-Undang Harta. Puan Maffuza yang aja. Sem nie seram siket, sebabnya Puan main soal-soal kuliah beliau yang lepas-lepas. Maksudnya, kuliah waktu minggu kedua, beliau revise apa yang dah belajar masa kuliah pertama. Hah, menggelabah lah aku. Tu lah akibat orang pemalas...

Seventh, Undang-Undang Tanah. Best. Panas dengan kes-kes dan isu-isu tanah. Yang sebelum nie, aku ingat subjek tanah nie is a dull subject. Serius, dull-subject actually killed me silently. Bile dull, malas nak belajar, tak fokus. Taklah aku nak cakap aku rajin. Pemalas jugak. Rileks sokmo dah macam aku puilak lecturer nak relax-relax. Haha

Last, Undang-Undang Tort. Alhamdulillah sangat-sangat sebab Allah izinkan aku untuk duduk dalam kelas tort. Best sangat, walaupun kena buat extra work and we need to attend extra lectured. Tapi bagi aku, setakat nie alhamdulillah tak jadi masalah. Study is my priority here. Tapi, taklah sampai mengatasi prioriti kehambaan saya pada Allah. Itu tak mungkinlah. Sir Farok yang ajar. Serius, penat gelak sebab Sir selalu buat lawak. But when he comes to teach us, he is serious. Tapi, tak lame lah seius beliau. Haha But, one thing that made me toooooooo respect to him, sebab nota-nota beliau masa DEGREE, masih tersusun RAPI, dengan tulisan yang SUPER DUPER KEMAS. Malu weyhhhh. AKu yang perempuan pun tulisan bajet taraf-taraf Profesor Madya. Dalam kelas Sir, setiap patah beliau, we need to record in our books. Satu lagi, kalau kau loyar buruk dengan Sir, kau tunggulah loyar buruk Sir balas. Hahaha

Sem nie dapat duduk dengan Amang, my coursemate, Sabahian. Dua lagi adik-adik, amek Quran Sunnah and sorang lagi perguruan. Mereka semua baik-baik sahaja, alhamdulillah. Adik-adik kan... Hahahaha 

Sem nie, aku dah mula rasa BAHANG nak sangat jadi FINAL YEAR STUDENT. Actually, I'm not in final year but becoming for next sem insya Allah... I'm not a star student sebab ramai lagi yang SUPER DUPER hebat dari saya especially my respectful friend, namanya dirahsiakan sebab kami dah ada perjanjian. Tapi, memang saya rasa sem nie, betul-betul banyak kerja yang kene kami buat. Tapi apa pun, walau susah macam mana pun, walau penat macam mana pun, life need go on. Satu prinsip dalam hidup yang kita kena ingat, walau kita buat apa pun, atau dalam bidang apa pun, 

"KALAU KITA BETUL-BETUL NAKKAN SESUATU, KITA TAK KISAH SESUSAH MANA CABARAN YANG KITA KENA TEMPUH, KITA AKAN HADAPI WALAUPUN KADANG-KADANG HATI TAK KUAT. KITA AKAN SEDIA UNTUK MELAKUKAN APA SAHAJA *as long as tak bertentangan dengan Islam lah* UNTUK KITA DAPATKAN APA YANG KITA NAK. SEBAB APA YANG KITA NAK MESTILAH SOMETHING THE BEST FOR OURSELVES. FOR SURE, THE BEST THINGS NEED HIGHEST RISK AND SACRIFICES." 

Kau nak maintain dalam deanlist ke, kau nak terlibat dalam organisasi ke, kau nak someone ke, tetap ini prinsipnya. Sebab Dr Fadzilah Kamsah ada menyebutkan, orang yang banyak bagi dalih dan banyak cakap tak boleh, tipis peluang untuk berjaya. Dan kalau dia berjaya pun, mungkin lalu jalan belakang. Peringatan untuk diri sendiri supaya jangan banyak mengeluh bila dapat kerja. Umur makin naik, tugasan makin naik, semoga tak kurang tinggi naiknya iman kita sebagai pembimbing dalam kehidupan.

Last but not least, thanks for reading this nothing postage. Sekadar contengan dari sudut orang yang munasabah *refer to the tort.wink wink* Appreciate u for reading this nothing and for visit me here. Sorry if toooo much typo. Nie blog, macam malas nak double check ejaan or ape2 yang berkenaan lah. Hihi. Take care readers. Night.
Wassalam.

*jerebu sekarang nie, jaga diri... jangan lupe pakai mask. :)*  -terima kasih sudi mengingatkan. i appreciate your advice! ^__^

 

4 comments:

  1. tq Nies~ u too dear~ awk kan dh final year students.. jeles nie.. haha

    ReplyDelete