Friday, August 24, 2012

Makan dan Makan dan Makan

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt

Makan dan makan dan makan je lah jawabnye.
Best duduk rumah, boleh godek dapur sendiri.
Takde bahan, gi jalan sendiri pegi beli, takpun kalo malas atau masa dah suntuk, ajak abang drive pegi Econsave ke Giant ke.. Hehe

Patot semalam nak masak nasi arab tapi semalam tak sempat, rumah kucar kacir baru balik dari kampung. Hari nie keadaan dah kembali stabil, baju suma dah cantik kat rak, masanya menyerang Econsave pegi beli barang. Sampai sana, lengang gila. Yelah, selalu Melayu je yang dok shopping nie. Tapi kan kali nie raya. Ramai yang non-muslim je aku nampak kat Econsave tadi.

Tadi buat nasi arab, tapi nasi dia macam aku tak berapa nak berpuas hati, sebabnye aku rasa sama je macam nasi ayam yang biasa aku masak. Aku pulak memang takde lah nak interview mamat-mamat arab kat restoran tu, apa resepi nasi mandhi, kan? So, takpe lah. First trial.

Mase tengah masak memang klaka. Yelah, baru aku prasan, arang takde, pewarna kuning untuk nasi ngan ayam pun takde. Gelak sensorang je mase nak masak. Nasi arab yang aku buat kali nie takdelah berwarna kuning, warna biasa je. Masa masak tadi, nasi aku tak kisah sangat takde warna. Aku dok pk, guane nak meng'kuning'kan ayam. Dan banyak masalah aku tadi pada ayam, arang takde, oven pun takde.

So, aku berjaya meng'kuning'kan ayam aku dengan serbuk kunyit. Lepas siap aku rebus ayam dengan segala macam rempah ratus, toskan air, and kuningkan ayam-ayam itu dengan serbuk kunyit, and perapkan lebih kurang 30 minit. Dengan niat supaya rasa dia sekata. Yelah, takkanlah aku nak try rase pulak ayam tu tengah-tengah diperap. =,="  Kalo ikut resepi yang aku  ada, ayamnya kena dibakar, either berarang atau ber'oven'. Yang pandai main-main arang nie, ayah je. Ayah keje, takkanlah aku nak buat emergency call, "Ayah, balik sekarang! Kakak tak tau camne nak masak ayam atas bara." Memang lah dapat free gift kang dari ayah. Nak beli oven baru on the spot, SEMPUT aku! Len-len kali lah ye. Kalo seposen dua, lima puluh oven aku beli cash, ok!

Dan cara penyelesaiannya, aku amek frying pan, letak minyak sikit, letak ayam dan control api. Kejap kecik kejap besar, nak buat ayam tu nampak macam dipanggang. Ok, berjaya! Mama tengok ayam aku, mama kata, panggang macam mana? Memang tergolak bosa la den. Walaupun nak buat ayam nie secara jujurnya aku macam banyak masalah, tapi hasil ayamlah yang aku paling puas hati. Nasi may be sebab aku derhaka dengan resepi, tak letak arang dalam nasi tu. *second trial lah aku letak ye arang. pasni kene amek tau jugak pasal arang. hahaha* 

Darah yang mengalir dalam badan adik-adik aku still darah Melayu, maka tetap makan perlukan kuah. Start semalam lagi aku dah pening, nak buat kuah ape dengan ayam bakar? Patutnya set nasi mandhi nie, dia ada salatah, tapi aku tak suka salatah. Just suka dengan mayonis arab je. Tengok dalam resepi pun, nasi arab telah dimelayukan. Ada pulak orang arab makan ulam-ulam dengan nasi mandhi. Memang takkan ada punya. Dorang memang makan sayur, tapi tak sama lah dengan cara orang Melayu. Jadi, cadangan ulam-ulaman dalam nasi mandhi, aku dah reject awal-awal. Dan aku buat kuah ayam percik untuk adik-adik makan, *tapi aku tetap tumpang sekaki makan. konon nak bajet makan ala-ala arab tapi kali nie tak berjaya.* 

Dan aku kira bernasib baik, kuah ayam percik senang nak dibuat. Yang kelakanya, boleh lah aku salah baca. Resepi tu cakap, SANTAN, yang aku baca pulak KANTAN! And dalam list barang-barang aku, aku tulislah KANTAN, not SANTAN. Aigoooo. Mase nak masak tu, aku baca balik list dia, "Eh, santan lah!" And memang takde keje pulak aku dah ready nak masak, nak g tuka baju pegi kedai semata-mata nak beli santan. So, on saja kuah percik tanpa santan. Rasa dia still ok jugak *ini kes masuk bakul angkat sendiri :p*

And aku tak mek gamba pun... Sebab siap je masak tadi terus aku buat aiskrim oreo pulak. Dah siap buat aiskrim baru aku makan nasi. Dah siap makan, baru teringat nak feeling2 amek gamba. Tapi dengan tangan dah pegang pinggan, takde mase lah pulak nak mek gamba, sebab tinggal tulang ayam je yang ade. Haha

Puas hati jugaklah masak bila orang leh telan, ke terpaksa telan ke aku tak kira. Hohoho

So, sekarang tengah tunggu aiskrim oreo bila dia nak keras, kalo dah separa keras, kena blend untk 2nd time, untuk hasil yang lebih gebu! Tak saba tunggu aiskrim home made.

Bila pk-pk balik, sume benda boleh buat sendiri. Jadi, tak payah bersusah payah nak membazir duit beli. Tapi ye lah. Memang lagi senang membeli dari membuat. Buat sendiri, nak kene ke kedai beli bahan, kang tak cukup bahan nak kene terkedek-kedek balik ke kedai *ok, nie aku selalu buat!* pastu nak menggodek la bahan-bahan kat dapur, ala-ala masterchef. Kalo orang berkerjaya, aku tak pasti lah kan. Aku nie pun rajinnya masa kat umah. Kalo kat KUIS, aku memang takde bawak periuk bagai kat sana, telan je ape yang ada. Masak nasi goreng pon guna perencah, tak suka! Banyak MSG, tumpul kebijaksanaan aku. :p 

One more yang aku dapat belajar, sebab aku pun suka try and error masak, amek resepi dari hujung jari. Aku dapat buat kesimpulan, bukanlah buku-buku law or buku pelajaran je ko nak kene hafal, actually bahan-bahan untuk masak pun at least ko kene dapat lah gambarannya. Takkanlah tiap kali nak masak ko nak bukak buku resepi, tak pon bukak lappy, letak lappy sebelah kuali. Elok pulak kang ko masak je lappy tu. 

Perempuan hari ni, IQ dia dah makin tinggi, malah ada yan lebih hebat dari lelaki. Tapi, janganlah sampai skill keperempuanan anda di tahap yang rendah. Make it balance. IQ tinggi, baca quran tunggang langgang pun tak leh jugak. IQ tinggi, masuk dapur terus ketaq, nie lagi bahaya! Selamatkanlah diri anda sebelum anda jadi bahan ketawa orang. Aku selalu dengar, orang kata kalo nak pikat suami, pikat dari perutnya. Ustaz muamalat pun cakap gitu jugak! Hah, betul lah tu gamaknye. Tapi yang lelaki ingat, ko best-best nak stok-stok solehah, pandai memasak, IQ tinggi, make sure kau pun setanding. Baca quran fasih, azan hafal, IQ tinggi dan tau lah ringan-ringankan beban isteri nanti.

As long kat rumah, aku nak manfaatkan masa yang ada untuk masak ape yang aku suka. Apa susah, resepi ada di hujung jari, klik saja, sudah tersedia. Tinggal nak buat or tak.. Besok, masa untuk makan aiskrim oreo  dan nak makan hot n roll home made! Buat sendiri lagi puas hati, even kene kua duit lebih sikit lah untuk beli bahan kan.. Janji dari tangan sendiri, takde syubhah. ^__^

Ok lah, aku kalo bab membebel nie memang hobi. 

Last but not least, I REALLY MISS SYRIA. Kalau ada bakal suami baca, silalah start simpan duit, nanti boleh bawak i pegi Syria ok! ^__~

Rindu!

Sedap! Nak lagiiiii


Thanks for reading this entry. ^_^
Wassalam.

 

2 comments:

  1. untungla laki ko nt... gmok cam pak arab.... hahah :p

    ReplyDelete
  2. ahahahaha byk lah ko jat! haha
    dy gemok ak xkesah, ak risau ak yg gemok sbb lpas msk, makan! ngeee

    ReplyDelete