Saturday, February 16, 2013

Salahkah Aku Bercinta?

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt.

Tajuk post nie bukanlah tajuk miang-miang gitu, tapi nie adalah tajuk forum yang dianjurkan oleh PERSADA dalam program mereka, Karnival Mahasiswa Islam kali ke-3. Forum ini diadakan pada 14 Feb, di mana anak-anak muda masih ramai yang menyambut hari Valentine, hari berkasih sayang katanya. Bagi saya, program macam nie sangat bermanfaat. Program santai yang menghilangkan stress lepas penat berassignment dan berkelas. Tulisan ini juga special dedicate untuk sahabat-sahabat yang request supaya share apa yang saya dapat.

Saya pergi dengan my roomate, Kak Yati. Kitorang memang tegar nak pegi lepas solat Isyak jugak. Nak dijadikan cerita, kami terlewat sampai di majlis dan masa sampai, awalnya kami tengok orang sampai terkeluar dari Audi AI. Belakang sekali di block oleh kaum Adam. Saya dan Kak Yati dah garu kepala. Camne nak masuk nieeee. Takkan nak balik gitu je. Masa otw ke Audi AI, saya dah cakap kat kakak bilik saya, "Kita jangan set dapat tempat kat kerusi tau. Kawan kita kata dah penuh. Tak dapat dok kerusi tak pe, yang penting, kita dapat dengar talk tu." And, itulah yang terjadi. Kami mintak laluan pada kaum-kaum lelaki yang terkeluar-terkeluar tu untuk masuk dan dengar ada yang cakap, "Masuklah, penuh dah nie. Nanti kena keluar balik." Ada jugak spesies manusia yang acah-acah nak patahkan semangat orang la kononnya. Tapi jangan risau, once saya dah tekad nak buat satu benda, saya takkan toleh belakang. Kami usaha cari tempat duduk, alhamdulillah dapat. Terima kasih Allah sebab sudi jagakan tempat untuk kami. ^__^

Penceramah ialah Ustaz Haslin Baharin dan Ustazah Isfadiah. Moderator Fitri Yahya. Awal-awal saya komen, saya stress sebab dengan Fitri Yahya ngan Ustaz Haslin. Diorang kelakar sangat, sampai kitorang tak sempat nak bernafas untuk next jokes. Yang Fitri Yahya pulak, suka dok kena-kenakan orang. Dia panggil student KUIS secara rambang, then dia tanya dengan gaya dialah. Ada yang dapat gelaran, Abang Haji, Pengira Zakat pun ada. Serius memang tak tahan nak gelak!

Ok, sekarang saya nak share point-point yang saya dapat.

-Again and again and again, cinta itu fitrah.
-Isteri Imam Syafie sendiri pernah bertanya kepada suaminya, "Wahai suamiku, siapakah yang engkau cintai?" Dan Imam Syafie menjawab, "Sudah pastilah engkau, wahai isteriku yang kucintai." Isterinya bertanya lagi, "Jika begitu, adakah engkau mencintai Tuhanmu?" "Sudah pasti isteriku. Kerana Dia yang menciptakan engkau."
-Cinta Allah yang lebih utama kita pentingkan. Ramai orang BOLEH CAKAP, "Aku cinta padamu kerana Allah" tapi melanggar perintah Allah dengan jalan bercouple. Couple itu perkara maksiat yang dirangsang oleh nafsu. Bila nafsu lagi tinggi dari cinta pada Allah, maka lahirlah cinta yang tak berkat.
-Improve yourself ke satu tahap yang lebih baik, untuk mendapat jodoh yang baik. Seba apa? Bila kita baik, kita akan menarik orang-orang yang baik dalam hiodup kita. Contohnya lelaki yang merokok. Dia hanya akan menarik kawan-kawan yang berperibadi buruk untuk menyokong kehidupannya.
-Doa, mintak pada Allah. Bukan mintak pada manusia, kerana manusia itu milik Allah.
-Muda-mudi zaman sekarang, darahnya membara. Nak cepat luahkan perasaan pada orang yang dia suka kerana TAKUT TERLEPAS. Tahukah anda, takut terlepas nie sama seperti TIDAK YAKIN DENGAN ALLAH. Berhati-hati dengan perbuatan kita.
-Bila takut terlepas, kita dah luahkan, kemudian kita akan melalui jalan-jalan couple sebelum nikah. Boleh luahkan, tapi terus untuk memiliki dengan jalan bertunang seterusnya bernikah.
-Cek pasangan anda, hubungannya dengan Allah melalui solat subuh secara berjemaah.
-Cek juga bagaimana hubunga dia dengan ibunya, itu melambangkan bagaimana hubungannya dengan orang-orang terdekat. Hubungan dia dengan adik-adiknya, itu menggambarkan hubungannya dengan anak-anak nanti.
-Zaman universiti, zaman muda mudi galak bercouple, dan meningkatkan bilangan remaja rosak.
-Istikharah sangat perlu dalam memohon kebaikan. Istikharah itu, mesyuarat kita dengan Allah.
-Orang yang banyak berjumpa, banyak cerita dengan pasangannya sebelum nikah, insya Allah dah tak de modal sangat nak bercerita, bergurau senda selepas tempoh perkahwinan. Bercerita dan bergurau senda ialah benda yang manis, dan layak dirasai selepas pernikahan.
-Mentaliti parent melayu sekarang, "Ang nak kawin, ang cari duit sendiri." Ini mentaliti yang salah.
-Parent bukan tak bagi anak dia nak kahwin awal, tapi banyak benda kita kena buat contohnya, yakinkan parent anda yang anda layak kahwin awal. Ambil hati parent dengan buat tugasan di rumah. Kalau bangun tidur pun lambat, macam mana parent nak tenang lepaskan anak kahwin awal? Bentangkan bajet perbelanjaan atau rancangan perkahwinan kita. Parent lazimnya akan tolong, cuma dia nak tengok kesungguhan dari anak-anak dia dulu.
-Hasan al-Basri kata, BERMULANYA MAKSIAT dari MATA, kemudian kepada SENYUMANNYA, kemudian SALAM (Hai awak!), kemudian berlarutan kepada KATA-KATA (Awak dah makan ke? Awak tengah buat ape tu?) dan akhirnya membawa kepada MEMBUAT PERJANJIAN (Kalau betul awak cinta saya, give me ur body.)
-Baik dan buruknya kita bukan ikut ukuran manusia, tapi ikut ukuran Allah.
-Jika kita dah solat istikharah, dapat petunjuk yang baik, maka dialah yang terbaik untuk kita yan Allah berikan.
-Istikharah tunjuannya untuk bantu kita buat keputusan. Contohnya Imam Bukhari masa nak pilih hadith, beliau solat istikharah dahulu supaya hatinya tenang untuk ambil atau tak hadis yang ada padanya.
-Bertunang itu maksudnya, bila seorang kata, "sudikah awak menjadi isteri saya?" dan kita jawab, "sudi."
-Bertunang yang tak bermaruah ialah bercouple.
Lelaki yang menawarkan cinta secara couple kepada pasangannya ialah seorang yang kurang ajar, biadab. Contoh yang mudah, kita ada handbag. Handbag tu depan kita, ada orang ambil beg kita tanpa izin, bbuat main beg kita tapi tak minta izin dengan kita sebagai owner. Lepas dia buat main beg kita, dia blah macam tu je. Apa yang kita rasa?
-Dating BOLEH sape kat tak boleh, tapi bawak mahram sekali. Dating dengan keluarganya sekali, baru kita terjaga daripada nak sweet sour.
-Ada soalan tanya, betul ke kita carilah orang yang cintakan kita? Jawab ustaz, nanti akan jadilah cerita cinta macam Setia Hujung Nyawa, cinta yang mungkar.
-Cari pasangan lihat AGAMAnya dahulu. Jangan bertolak ansur dengan pegangan agamanya.
-Kahwin dapatkan restu parent, paling penting.
-Belajar cintai diri sendiri sebelum mencintai diri orang lain.
-Tau sebab apa hati selalu meracau ingat orang yang kita sayang? Sebab, kita tak banyak ingat Allah. Ingatlah, hanya dengan ingat Allah, hati akan jadi tenang. Ingat Rasulullah dapat pahala. Ingat ahli keluarga, dapat pahala. Ingat couple, sia-sia.
-Seorang kasanova pernah confess dengan Fitri Yahya, "Kalau kita dapat tangan perempuan, mkaa mudah untuk dapat yang lain-lain." Apa yang lain-lain? Fikir-fikirkanlah.

Sekian nota cinta dari saya. Semoga bermanfaat buat yang membaca. Maaf, sebenarnya panjang lagi. Tapi ni amek main point je tulis kat blog.

Panelis, moderator dan lain-lain
Mahasiswa KUIS
Kak yati & Me
p/s: To student KUIS, next week 23hb ada program Selawat & Solat Tour bersama Ustaz Don, free for 40 students. Jom pegi sapa yang free. boleh lagi mendaftar, g kat BPM ye.
Wassalam.



No comments:

Post a Comment