Thursday, March 13, 2014

Journey as A Final Year Student.

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum wbt...

Fuh! Fuh! Fuh! Sapu-sapu sikit blog yang dah lame tak diconteng. Conteng dengan pelbagai warna kehidupan. Sebab, jadual yang pack *yeke* dan jugak ketiadaan internet nak berblog 24jam. 

Macam-macam perkara yang saya lalui sepanjang sem ni. Berada di tahun akhir, semester kedua terakhir sangat mencabar. Baru degree. Belum lagi Master, Ph.D, brlum lagi jai lawyer, belum lagi jadi seorang isteri, ibu yang berkerjaya. Ok, ni bukan gatal. Tapi ini berfikir ke hadapan. Ngeh3

Minggu ini, minggu study week bagi student KUIS. I'm one of 'em tapi dengan hati yang senang, tak start lagi study. Study belom start, blogging boleh? Haha Ok, ketepikan lima saat soal belajar. Sekarang, saya nak fokus menconteng.

Saya nak throwback apa yang berlaku sepanjang sem ni. Masa masuk sem, macam biaselah. Busy amek jadual. Assignment dan presentation itu makanan lazim student lah. Memandangkan saya berada dalam sem 7, kerja semakin mencabar. Sem 7, bukan setakat rasa best dressing white-and-black, tapi dah didedahkan serba sedikit mengenai how to be a lawyer. Belajar membentuk sebuah pasukan, pemfailan, sebutan kes, penghujahan, perbicaraan penuh. Sem ni ialah sem yang banyak kali tido lambat *bagi saya yang memang tdo awal* dan ada masa sampai tak tido malam menyiapkan kerja-kerja. Mengeluh? Bukan. Menyesal ambil jurusan perundangan? Jauh sekali. Waktu sampai masa untuk tidur lambat atau tak tidur langsung, saya ingatkan diri saya, ini baru kerja kecil. Belum jadi lawyer. Belum berkahwin dan berkerjaya. Jadi, saya cabar diri saya untuk menyelesaikan kerja-kerja saya dengan sehabis baik. Tidur, lain-lain kali boleh. Kualiti kerja yang paling penting. Tapi, sampai masa ngantuk, saya tdo je. Tak peduli dah kiri kanan.

Saya juga tak lupa untuk merakamkan setinggi-tinggi terima kasih kepada semua yang membantu dan memberi kerjasama dengan saya sepanjang sem nie. Tq banyak-banyak pada Abg Fahmi, pegawai Mahkamah Rendah Syariah Klang yang banyak bagi info untuk saya prepare sesi perbicaraan penuh kes "Perkahwinan Bawah Umur". Kepada teammate, Tetuan Nadrah & Co.; Hatem, Ayied dan Fizah, tq korang untuk full cooperation. Alhamdulillah, saya dan Fizah antara yang dapat anugerah best mooter dari sir. Thank you sir! Seterusnya, kepada Thahar sebab tolong cut video untuk presentation subjek keterangan. Terima kasih membantu. Puan Bie puji, kami punya presentation adalah presentation yang terbaik. Kepada ahli Tetuan Imtiyaz & Associates, Hashlinsyah, Hariz, Khursyiah, Fizah, Muhsinah; terima kasih korang. Saya banyak belajar dari mereka mengenai selok-belok pengurusan kepeguaman.


Mid-term? Alhamdulillah. Allah masih sudi berikan yang baik-baik pada saya yang pemalas nie. Thesis, berulang-ulang hamdalah pada Yang Esa sebab sangat memudahkan saya. Tajuk tesis saya ialah mengenai Kecuaian Guru di Malaysia: Satu Kajian Menurut Undang-Undang. Lebih banyak sumber rujukan dalam English, dan alhamdulillah, saya sahut cabaran saya kepada diri saya, untuk menterjemahkan sumber rujukan tersebut untuk digunapakai dalam tesis saya. Alhamdulillah, saya dah berjaya settlekan bab 1 dan bab 2 walaupun dalam kepadatan masa yang ada. Saya nak kongsikan pada kawan-kawan, saya sangat gembira sebab Allah mempermudahkan kerja saya. Dan paling saya suka bila Sir cakap, "Awak salah sikit-sikit je ni. Bahagian teknikal." Maksudnya, saya tak perlu untuk buat pembetulan yang perlu dihantar kepada Sir, untuk Sir semak kali kedua. Kesalahan teknikal yang saya buat tu, kira macam Sir suruh adjust sendirilah. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Saya sangat tak jangka, sebegini mudah Allah permudahkan urusan saya.

Haritu, Ustaz Syuhadak ada panggil saya untuk berikan sikit motivasi kepada adik-adik sem 3. Terkejutnya saya bila Ustaz suruh saya, sebab saya rasa, ramai lagi yang hebat-hebat. Saya berterima kasih kepada Ust Syuhadak sebab bagi saya peluang untuk berkongsi tips untuk hadapi exam, walaupun sebenarnya raaaaaamai lagi yang hebat-hebat dari saya. Saya rasa, nak kongsikan juga di sini. Nak berjaya dalam exam senang je. Sesiapa pun boleh. Serius! Yang susahnya ialah menjaga keberkatan ilmu yang kita ada. Bukan mudah tapi tak mustahil. Antaranya, jaga adab dengan guru, jangan kutuk-kutuk guru, masuk lebih awal dari guru *pernah jugak saya lambat hehe* cakap dengan guru penuh sopan, muliakan buku, hormat parent, jangan sakitkan hati parent, mintak mereka doakan kita. Dengan kawan-kawan pun jaga hubungan. Jangan meniru masa exam, walau sesusah manapun soalan, sebab di situ punca keberkatan ilmu. Kalau pernah meniru, minta maaflah dengan guru.

Kita nak berjaya, bukan semata-mata usaha kita yang buat kita berjaya tau! Jangan lupa diri. Amalkanlah perkara-perkara sunat, contohnya puasa sunat, solat sunat dhuha, tahajud. Realitinya, kita sanggup bangun pukul 3, 4 pagi untuk stay up. Kenapa tak luangkan 5-10 minit untuk bertemu dengan-Nya? Mohon keberkatan dari-Nya? Kenapa kita kedekut masa yang DIA pinjamkan pada kita? Kadang kita mungkin rasa, "aku takde mase lah nak tahajud, aku baru nak start study." Anda boleh jamin ke, apa yang anda study tu kompem ingat?? Sebab itulah gunanya, dahulukan solat sunat, mohon Allah permudahkan. Kerana Allah itulah yang mengizinkan untuk kita ingat atau lupa ilmu-Nya.


Lagi...ape ye? Macam panjangggggg je menconteng nie.. Haha Sampai sinilah dulu. Nanti kalau rajin, nak conteng lagi. All da best kawan-kawan. Exam juga medan dakwah. Kerana result dan ilmu yang kita ada, kita akan gunakan sebagai senjata untuk menawan dunia!


Thanks readers for reading my nothing view.
Semoga dapat bagi kita sedikit manfaat..
Wassalam..

Lots of love,

>  

No comments:

Post a Comment